Ugrás a tartalomra
Fonet/AP

Bejrút: 135 halott, mintegy 5 ezer sérült

2020-08-05
13:40
2020-08-05
20:07
Forrás
Szerbiai RTV, MTI, Tanjug, Hirado.hu
135-re nőtt a libanoni robbanások halálos áldozatainak száma.

A szerda késő délutáni adatok szerint legkevesebb 135 ember életét vesztette, nagyjából 5 ezer pedig megsérült a keddi bejrúti kettős robbanásban. Mivel vannak még emberek az összedőlt épületek romjai alatt, és több mint 60 sérültnek válságos az állapota, nem zárható ki, hogy tovább fog emelkedni a halálos áldozatok száma. Több tucatnyi embert tartanak számon eltűntként.

A hírek szerint egy kikötői raktárban tárolt 2700 tonna ammónium-nitrát robbant fel. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították.

A libanoni kormány szükségállapotot hirdetett ki a városban.

A robbanásban a vizsgálat első eredményei szerint 21 francia állampolgár is megsérült. A párizsi ügyészség nem szándékos testi sértés címén szerdán vizsgálatot indított a bejrúti robbanások ügyében. Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön a városba utazik, ahol találkozik a libanoni elnökkel és a kormányfővel - közölte szerdán a francia elnöki hivatal.

A robbanást egy petárdaraktárban keletkezett tűz okozta, ami később átterjedt a szomszédos raktárra, ahol mintegy 2700 tonna ammónium-nitrátot tároltak a kikötőben.

A detonáció olyan erős volt, hogy a 8–10 kilométerre lévő épületek is megrongálódtak. A robbanást pedig még a 240 kilométerre lévő Cipruson is érezték.

A robbanás pillanatát többen is megörökítették. A szemtanúk egybehangzóan arról számolnak be, hogy először a sűrű, gomolygó füstfelhőt pillantották meg, majd hirtelen fülsiketítő robajt hallottak, miközben magasra csaptak a lángok. Legtöbben egy második robbanást is hallani véltek. A robbanások okát még mindig nem tudni. Az első hírek szerint petárdaraktárban keletkezett tűz okozta az elsőt, a második rendkívüli erősségét pedig az, hogy nagyon nagy mennyiségű, 2700 tonna ammónium-nitrát robbant fel, amelyet már hat éve tároltak egy kikötői raktárban.

A detonáció iszonyatos ereje felborította és a korlátnak csapta a járműveket a városból kifelé vezető úton. Még a robbanás helyszínétől 8–10 kilométerre lévő utcákban is megrongálódtak az épületek.

Libanon fővárosában káosz alakult ki. Az utcákat törmelék borította, összetört járművek, leszakadt erkélyek, kidőlt falak, üveg volt mindenütt. Az emberek sokkos állapotban, tehetetlenül rohangáltak a romok között. A helyszínhez legközelebb eső kórház is összeomlott. A városban nem győzik ellátni a sérülteket. A libanoni egészségügyi miniszter az embereket véradásra szólította fel. A kormány attól tart, hogy még növekedni fog a sérültek és az elhunytak száma is, mert a romba dőlt épületek és a törmelékek alól lassan történik a mentés.

A jordániai földtani intézet szerint a robbanás egy 4,5-ös erősségű földrengésnek felelt meg a Richter skálán. A robbanást Cipruson is hallották. A katasztrófa után összehívott rendkívüli ülésén, a libanoni Legfőbb Védelmi Tanács katasztrófa sújtotta várossá nyilvánította Bejrútot. A testület azt javasolta a kormánynak, hogy szerdán hirdessen ki rendkívüli állapotot két hétre.

A libanoni egészségügyi miniszter közlése szerint sokan eltűntek, keresésüket a romba dőlt épületekben és a törmelék alatt nagyon nehezíti, hogy nincs áram. Az embereket véradásra szólították fel. A helyszínhez legközelebb eső kórház is összeomlott. Egyébként a kórházakban káosz uralkodik, nem győzik ellátni a sérülteket.A városban leállt az telefon összeköttetés és az internetszolgáltatás is. A gazdasági miniszter közölte, hogy a robbanások miatt ehetetlenné vált a kikötő magtáraiban tárolt gabona.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részvétét nyilvánította a libanoni miniszterelnöknek. A magyar nép nevében szeretném kifejezni legmélyebb együttérzésemet Önnek és a libanoni embereknek. Részvétünket fejezzük ki az áldozatok családjainak, gyors és teljes felépülést kívánunk a sebesülteknek – írta Orbán Viktor. A magyar kormányfő biztosította hivatali partnerét arról, hogy Magyarország készen áll segítséget és támogatást nyújtani Libanonnak ebben a nehéz időszakban.

Oroszország egy mobilkórházat telepít Libanonba a Bejrútban történt kedd esti robbanás sérültjeinek kezelésére. A tárca közleménye szerint öt repülőgép indul majd Libanonba, fedélzetükön egészségügyi szakemberekkel, sürgősségi szolgálatok munkatársaival, mentőkutyákkal, valamint humanitárius segéllyel. A koronavírus-járvány elleni védekezésben kulcsszerepet játszó orosz fogyasztóvédelmi felügyelet egy, a fertőzés diagnosztizálására alkalmas laboratóriumát küldi a helyszínre, annak személyzetével együtt. A műveletben mintegy 150 ember vesz részt.

Korábban már több ország, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Izrael és Irán is segítséget ajánlott Libanonnak.

Az Európai Unió szintén felajánlotta támogatását. Több mint száz magasan képzett tűzoltó megy a bejrúti robbanás helyszínére - közölte a válságkezelésért felelős uniós biztos. Emellett a Európai Unió a városi környezetben kutatásra és mentésre kiképzett keresőkutyákat is a helyszínre küld az életben maradt, romok alatt rekedt emberek felkutatására. Az uniós segítségnyújtás keretében hamarosan Bejrútba érkező személyi és eszközállományhoz eddig Hollandia, Görögország, Csehország, Franciaország, Lengyelország és Németország erősítette meg hozzájárulását. Az EU továbbá Libanon rendelkezésére bocsátotta Kopernikusz nevű térképészeti műholdrendszerét, hogy támogassa a mentésben és kárelhárításon dolgozó hatóságokat.

Bejrút
robbanas
gyásznap
halott
sérült

Most

12:12

Összefogásban az erő

Összefogott a jövő vasárnap tartandó oromhegyesi helyi közösségi választás mintegy 15 jelöltje, hogy önkéntes munkával megszépítsék az egyik helyi játszóteret.

Népszerű