Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Valentin Bianchi

Belgiumban újabb heves esőzésekre és árvízveszélyre figyelmeztetnek

2021.07.25
20:39
2021.07.25
20:59
Forrás
MTI
Belgiumban és a szomszédos Németországban a múlt heti áradások halálos áldozatainak megerősített száma 210-re emelkedett a héten, az anyagi kár pedig milliárdokra rúg.

A belga meteorológiai intézet újabb heves zivatarok kialakulására és áradások veszélyére figyelmeztetett: az országosan, de különösen a délkelet-belgiumi régióban lezúduló csapadék mennyisége egy-két óra leforgása alatt elérheti akár a 30 litert is négyzetméterenként - közölte vasárnap a belga sajtó. A zivatarok kockázata várhatóan szerdáig fennállhat. Csapadékra főként napközben lehet számítani - tették hozzá.

A Nyugat-Európát sújtó múlt heti, rendkívüli esőzések özönvízszerű áradásokat okoztak Délkelet-Belgium számos településén. A megáradt folyók házakat döntöttek össze, autókat sodortak el, több száz embernek kellett elhagynia otthonát. Több mint 42 ezer háztartás maradt elektromos áram nélkül, a vezetékes vizet a legtöbb értintett településen ihatatlannak minősítették. A legutóbbi áradások 36 halálos áldozatot követeltek Belgiumban, hét embert továbbra is eltűntként tartanak számon.

Szakértők szerint hasonló, katasztrofális áradások gyakoribbá válnak a jövőben a klímaváltozás miatt, és az országoknak fel kell készülniük egyebek között riasztási rendszerek kiépítésével a lakosság mielőbbi figyelmeztetésére.

Belgium
áradások
eső
árvíz

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.

Népszerű