Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Petr David Josek, File

Benyújtotta lemondását csütörtökön az Andrej Babiš vezette cseh koalíciós kormány

2021.11.11
18:25
Forrás
Pannon RTV
Erről a cseh kormány kora reggeli ülésén született döntés, és a hivatalos lemondó levelet azonnal el is küldték Miloš Zeman államfőnek - jelentették be a kormányülés után kiadott közleményben.

A cseh alkotmánnyal összhangban Zeman az új kabinet megalakulásáig a lemondott Babiš-kormányt ügyvezetéssel bízza meg. A kormány lemondásához az októberi választások eredménye alapján megalakult új képviselőház hivatalos megalakulása és elnökségének megválasztása nyitotta meg az utat. A cseh parlamenti alsóház új elnökévé szerdán Markéta Pekarová Adamovát, a jobboldali TOP 09 párt 37 éves vezetőjét választották meg. Az október 8-9-én lezajlott képviselőházi választásokat a hárompárti Spolu koalíció nyerte 27,8 százalékkal, amely a harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN koalícióval tárgyal az új kormánykoalíció létrehozásáról. Kormányfőjelöltjük az 57 éves Petr Fiala, az ODS elnöke, aki az államfőtől kedden már megbízatást is kapott a kormányalakítási tárgyalásokra.

Csehország
Andrej Babiš
lemondás
kormány

Most

21:37, Frissítve: 21:46

Élisabeth Borne lett az új francia miniszterelnök

Emmanuel Macron francia államfő az eddigi munkaügyi minisztert nevezte ki hétfőn új miniszterelnöknek a távozó Jean Castex helyére, aki a hagyományoknak megfelelően benyújtotta lemondását a három héttel ezelőtt újraválasztott köztársasági elnöknek.
19:21

Kijevbe utazik a Vatikán külügyminisztere

A szentszéki diplomáciát vezető Paul Richard Gallagher érsek szerdától Ukrajnában a vallási és politikai élet képviselőivel találkozik, valamint felkeresi a háborús helyszíneket - közölte a Szentszék Twitter-fiókján kedden.

Népszerű