Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Bezárva az óceánjárón

2020-02-14
21:26
2020-02-27
10:55
Forrás
Pannon RTV
Exkluzív interjút adott a Pannon RTV-nek az a szabadkai férfi, aki a karantén alá vont Diamond Princess hajón dolgozik Japán partjainál. A 39 éves Dusnoki Dániel egészséges, nincs semmilyen tünete.

A szabadkai Dusnoki Dániel is egyike annak a 3700 személynek, akik jelenleg is a koronavírus miatt karanténba helyezett Diamond Princess óceánjárón tartózkodnak. Dánielnek köszönhetően betekinthetünk a karantén alatt álló hajó mindennapjaiba. Őt internetes kapcsolaton értük el.

„- Az egész hajó karantén alatt van, de külön karantén van azoknak, akik fertőzöttek, és én nem vagyok abban a karanténban. Szerbiából, ahogy tudom senki sincs abban a külön karanténban.
- Hányan vannak jelenleg karanténban?
- Pontosan nem tudom, de körülbelül 200-an.
- Tudjátok-e velük tartani a kapcsolatot?
- Akik kimentek a karanténból, azok kint vannak Yokohamaban, Japánban. Velük nem tudjuk tartani a kapcsolatot, de a többiekkel, akik a hajón vannak, velük igen.”

Dusnoki Dániel csaknem 15 éve dolgozik különböző világjáró hajókon, a Diamond Princessen 3 hónapja tartózkodik. A férfivel családja két-három naponta tudja felvenni a kapcsolatot - mondta stábunk Dániel testvére, aki jelenleg is Szabadkán él.

Dusnoki Ferenc: „A család jócskán aggódik, de most már kicsit eresztett a helyzet, mert megtudtuk, hogy nincsen probléma, nem beteg, nem fertőzött, kint van. Szabadon járkálhat, kelhet, tehát nincsen olyan nagy veszélyben, mint amekkora volt a hírekben.”

Az óceánjárón karanténba helyezett személyek számára úgynevezett dropboxokon keresztül adják át gyógyszereiket. Az ételeket, az éttermek helyett a vendégek szobáiban szolgálják fel. A szigorú intézkedések miatt kizárólag védőmaszkban és védőkesztyűben hagyhatják el szobáikat, naponta mindössze egy órára, akkor is a megjelölt helyiségekben és folyosókon tartózkodhatnak.

Dániel elmesélte: „Mindennap hozzák a gyógyszert és van, hogy mi visszük a kabinokba. Először listát csinálnak, és akkor a lista szerint hozzák, de mától megkezdődött a beteg vendégek evakuálása. Akiknek vannak különböző betegségeik és nem maradhatnak a hajón, úgyhogy azt hiszem hatvanan mentek le és 19 óráig folyamatosan többen is elhagyják még a hajót.”

A hajó kéthetes zárlata február 19-én jár le, addig is a 2666 utas és 1045 fős legénység várja a karantén végét jelentő bejelentést. Az óceánjárón tartózkodó fiatalembert családja, felesége és hat éves kislánya is hazavárja Szabadkára

Dusnoki Dániel
koronavírus
óceánjáró
karantén
Diamond Princess

Most

18:55, Frissítve: 19:14

Félbetört egy repülő Indiában

Landolás közben kicsúszott a kifutópályáról és két részre tört egy repülőgép Indiában. Az Air India Express gépe Calicutba érkezett Dubaiból.
16:09, Frissítve: 16:15

Dinnyeszezon Tiszakálmánfalván

Két héttel ezelőtt még kétszer ennyibe került a dinnye, mint tavaly, de miután kedvezőbbre fordult az időjárás, mégis nőtt a termés mennyisége és minősége, ami az ár csökkenéséhez is vezetett.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.