Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/ Olivier Matthys

Borrell: az EU idén 1 milliárd eurót szán a szíriaiak támogatására

2022.05.10
21:18
2022.05.10
21:24
Forrás
MTI
Az Európai Bizottság idén 1 milliárd, 2023-ig pedig további 1,56 milliárd eurót szán a szíriaiak támogatására.

Ezt jelentette be Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, a Szíria és régiójának megsegítésére rendezett hatodik nemzetközi donorkonferencia szünetében tartott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta: a segély a menekültek és az őket befogadó országok és közösségek szükségleteit hivatott fedezni, és a többi között arra irányul, hogy a válság által sújtott szíriaiak "új életet kezdhessenek".

Borrell leszögezte: az EU addig nem támogatja Szíria újjáépítését, amíg nem indul meg valódi, átfogó politikai átmenet az országban. Hozzátette, hogy nincs itt az ideje, hogy az unió normalizálja a kapcsolatokat a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsimmel, amelyre véleménye szerint további politikai nyomást kell gyakorolni. A főképviselő felhívta a figyelmet: a szíriai válság több mint egy évtizede tart, és bár a nemzetközi figyelem központjában most az Ukrajna elleni orosz agresszió áll, nem szabad cserbenhagyni a szíriaikat sem. Fontos - tette hozzá - hogy a szíriai helyzet továbbra is napirenden maradjon, annak ellenére, hogy szíriaiak szenvedései már kevésbé szerepelnek a hírekben. Mint mondta, a Szíriában élők 90 százaléka nyomorban él, 60 százalékuk nem jut megfelelő táplálékhoz, több millióan kényszerültek lakóhelyüket elhagyni és menekültek el az országból.

Borrell újságírói kérdésre adott válaszában arra is kitért, hogy Oroszországot valóban nem hívták meg a donorkonferenciára. ”Mi azokat az országokat hívjuk meg, amelyeknek valódi érdeke a béke előmozdítása a világban. Az ukránok elleni orosz agresszió egyértelműen megmutatta, hogy Moszkvának nincs ilyen érdeke. Az EU és partnerei minden nemzetközi fórumon elutasító üzenetet küldenek az orosz invázió ellen" - jelentette ki.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos, a donorkonferenciát lezáró beszédében bejelentette: a nemzetközi partnerek és az EU együttesen 6,4 milliárd eurót ajánlanak fel a szíriaiak számára, 4,1 milliárdot az idei évre és a jövő évre pedig 2,3 milliárd eurót. Az összeg 75 százalékát az Európai Unió ajánlotta fel -tette hozzá. Várhelyi Olivér a beszédében elmondta, hogy a konferencia különösen nehéz időszakra esett, az eseményen részt vevő mintegy 55 ország még mindig a koronavírus-járvány okozta gazdasági instabilitással küzd, továbbá az ukrajnai háború következményeivel is szembe kell néznie. Ennek ellenére - tette hozzá - az összegyűlt segély összege magasabb, mint a tavalyi összeg. "Az adományozók egyértelmű jelzést küldtek Szíriának, hogy készek még többet tenni az ország békéjéért" - fogalmazott a magyar uniós biztos.

Josep Borrell
EU
EU
Szíria

Most

18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.