Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Brazília beveti a hadsereget az esőerdőket pusztító tűz ellen

2019-08-24
09:08
2019-08-24
14:14
Forrás
Szerbiai RTV, index.hu
Az Amazonas vidékén jelenleg műholdfelvételek alapján körülbelül 9500 helyen lángol az erdő.

A nemzetközi nyomás hatására Brazília elnöke engedélyezte, hogy a katonaságot is bevessék az esőerdőket pusztító tűz ellen. Az egyes egységek mától foglalják el az állomáshelyeket, hogy segítsenek a tűzoltásban, együttműködve a közbiztonsági szervekkel és a környezetvédelmi hivatalokkal – olvasható az elnöki rendeletben.

Korábban a brazil államfő az esőerdők védelmét a brazil gazdasági fejlődés – bányászat, földművelés, fakitermelés – akadályaként emlegette, amivel nemzetközi, környezetvédelmi bírálatok sorát vonta magára. Pénteken telefonon beszélt vele Donald Trump amerikai elnök, felajánlva országa segítségét a tűzharcban.

Az elmúlt napokban Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is cselekvésre szólította fel a brazil vezetést.

Az Amazonas-medence esőerdőit egyébként a bolygó tüdejének is nevezik, ugyanis kulcsszerepet játszanak a Föld klímája stabilitásának fenntartásában.

Brazília
Amazonas
őserdő
tűz
Bolsonaro
katonaság

Most

20:10

Reménysugár a hajnani gibbonoknak

A világ legritkább főemlősfaja, a hajnani gibbon egy hímét és egy nőstényét fedezték fel, a pár új reményt jelent a világ legveszélyeztetettebb főemlősfajának fennmaradására - írta a BBC hírportálja.
17:40

Pünkösdhétfő van

Pünkösdhétfő a pünkösdvasárnap fő ünnepet követő nap. Pünkösdkor ünnepli a kereszténység a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját.

Népszerű