Ugrás a tartalomra
Pixabay/KunterbunterRosmarin

Dániában eltörölték az összes járványügyi korlátozást

2022.01.27
18:25
2022.01.27
18:48
Forrás
euronews
Európában a kormányok egymás után oldják fel a járvány miatt tavaly év végén elrendelt korlátozó intézkedéseiket. Az előző járványhullámhoz hasonlóan megint Dániában normalizálódik az élet elsőként a kontinensen.

A kormányfő visszavonta az összes járványügyi korlátozást szerdán.

Mette Frederiksen úgy fogalmazott, hogy kezdhetik ellazítani a vállaikat, visszatalálni régi mosolyukhoz. Ezzel a nappal fontos mérföldkőhöz érkeztek, hihetetlenül jó hírük van: az utolsó, még érvényben lévő járványügyi korlátozásokat is eltörölhetik.

A dánok február elsejétől szabadon járhatnak étterembe, színházba, moziba, múzeumba, az éjszakai szórakozóhelyek is megnyitnak, és még maszkot sem kell viselniük.

Az új típusú koronavírus omikron variánsa ugyanis egyértelműen enyhébb lefolyású betegséget okoz, így bár sok a fertőzött, kevesen szorulnak kórházi ápolásra.

Ausztriában is lazít a kormány, a kancellár közölte, hogy vége az oltatlanokra vonatkozó karanténnak.

Ezzel együtt az egy nap alatt regisztrált új koronavírusos esetek száma még mindig nagyon magas a legtöbb európai országban. Csehországban és Lengyelországban több tízezer új esetet jelentettek, és Magyarországon is 20 ezer fölött volt ez a szám szerdán.

Angliában megszűnt csütörtökön a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt korlátozások zöme, bár fertőződés esetén még kötelező az elkülönítés. A brit kormány döntése alapján nem kell oltási igazolást bemutatni a belépés feltételeként azokban az angliai intézményekben, amelyekben ezt eddig kormányzati rendelkezés írta elő.

Ugyancsak megszűnt a maszkviselési kötelezettség a közösségi intézményekben, köztük a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban is. Johnson kormányfő múlt heti tájékoztatása szerint ez a maszkot nem viselők büntethetőségének megszűnését is jelenti, bár az egyes intézmények saját hatáskörükben továbbra is kérhetik, hogy a látogatók viseljenek szájmaszkot.

Sadiq Khan londoni polgármester be is jelentette, hogy a londoni tömegközlekedésben továbbra is elvárják az utasoktól a maszkviselést. Ennek elmulasztása a kormány intézkedése alapján immár nem jár bírsággal, de a tömegközlekedési hálózatok üzemeltetői megtilthatják az utazást a maszkot nem viselőknek.

Dánia
járványügyi
korlátozás
eltörölték

Most

15:53, Frissítve: 17:28

Élő könyvtár az óbecsei Than Emlékházban

Második alkalommal szerveztek élő könyvtárt az óbecsei Than Emlékházban: a rendezvényen az élő könyveket diszkriminált, sérült vagy egyéb hátrányos helyzetben élő gyerekek és felnőttek személyesítették meg.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.