Ugrás a tartalomra
Tanjug/Pool Photo via AP/Asadour Guzelian

David Attenboroughról nevezték el Nagy-Britannia új sarkkutató hajóját

2019-09-26
22:41
Forrás
hvg.hu
A hajót csütörtökön avatta fel a brit természettudós és több ezer ember jelenlétében Vilmos cambridge-i herceg és felesége a birkenheadi Cammell Laird hajóépítő üzemben - írja a BBC.

A 200 millió font költségvetésből készült hajó 130 méter hosszú és 15 ezer tonnás. Az úszó tudományos laboratórium a legnagyobb kereskedelmi hajó, amelyet az elmúlt három évtizedben Nagy-Britanniában építettek.

A hajógerincet 2016-ban kezdték építeni, a tízezer tonnás elkészült hajótestet a múlt év júliusában eresztették a Mersey folyóba. A kutatóhajó szinte teljesen elkészült, külső és belső festéséhez mintegy 60 ezer liter festéket használtak, és a következő hetekben kezdik kipróbálni a hajó teljes felszerelését.

A hajó feladata lesz a klímaváltozás kutatása, az hogy a tudomány segítségével megoldjuk napjaink problémáit - mondta az avatóünnepségen David Attenborough.

Az északi- és a déli-sarkvidék térségét kutató hajó a James Clark Ross és az Ernest Shackleton brit kutatóhajókat fogja felváltani, amelyek mintegy 50 éve szolgálják a brit sarkkutatást.

David Attenborough
Nagy-Britannia
Katalin hercegnő
Vilmos herceg
hajó

Most

Népszerű

mentőautó

Halálos baleset Zentán

Halálos baleset történt ma délelőtt Zentán - írja a Magyar Szó. Egy elektromos kerékpárral közlekedő 70 éves ember vesztette életét.