Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Libkos

Dermesztő tél vár Ukrajnára

2022.12.23
16:32
2022.12.23
16:37
Forrás
Pannon RTV
Az orosz légicsapások után az áramhiány valószínűleg egész télen fennmarad Ukrajnában. Oroszország október 9-e óta szisztematikusan támadja Ukrajna energetikai rendszerét.

A december 16-ai támadáshullám után energetikai vészhelyzetet kellett elrendelni. Jelenleg az ukrán fogyasztók több mint fele nem jut áramhoz.

Közben 30 százalékos létszámbővítést terveznek az orosz hadseregben.

Ma visszatért Kijevbe az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij az Egyesült Államokban találkozott Joe Biden amerikai elnökkel és beszédet mondott a Kongresszusban is.

Az ukránok a szerbek segítségére is számítanak

A belgrádi ukrán nagykövetség arra kérte a szerbiai kormányt, az állampolgárokat, és a vállalatokat, hogy támogassák Ukrajnát az orosz csapatok által tönkretett energetikai infrastruktúra megsegítése által, mivel a károk miatt ukránok milliói maradtak áram nélkül, és fennáll a veszélye annak, hogy humanitárius katasztrófává éleződik a helyzet.

Az ukrán energetikai rendszer több mint 50 százaléka jelentősen megsérült, és nem maradt egyetlen erőmű sem az országban, amely nem szenvedett el csapásokat – áll a nagykövetség közleményében. Az ukrán nagykövetség a többi között energetikai felszerelések terén számít segítségre.

Ukrajna
ukrajnai háború
energia

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.