Ugrás a tartalomra
Pixabay/hangela/illusztráció

Egyre komolyabban fenyegeti a vízhiány a chilei rézkitermelést

2021.09.06
21:45
Forrás
www.elobolygonk.hu
Chile biztosítja a globális rézkínálat több mint egynegyedét, a világ egyik legszárazabb, legsivatagosabb területén azonban egyre súlyosabb gondot okoz a vízhiány.

A bányavállalatok vízfelhasználása miatt fokozódik a felháborodás az országban, amit a chilei kormány is egyre komolyabban vesz.

Augusztusban a világ egyik legnagyobb bányacégének számító BHP Groupnak három hónapra meg is tiltották Chilében a talajvíz szivattyúzását, míg egy másik chilei vállalat, az Antofagasta jelezte, hogy ugyancsak a vízkorlátozások miatt a korábban vártnál gyengébb lehet az idei kitermelése – írta meg az origo.hu a Mining.com beszámolója alapján.

A rézbányák vízfelhasználásnak problémája nem új jelenség. A száraz, sivatagos területen a vízhiányt korábban úgy kezelték a bányavállalatok, hogy a talaj alatti rétegekből szivattyúztak vizet a helyi közösségek kárára. Mára a globális felmelegedés miatti évtizedes aszály hatására a sivatagos terület megnőtt, a bányák vízhasználata pedig még élesebb megvilágításba került.
Valle de la Luna, azaz a Hold völgye az Atacama-sivatagban, a világ egyik legszárazabb vidékén, Chilében. Ebben a sivatagban működnek azok a rézbányák, amelyek a világ réztermelésének több mint negyedét adják Fotó: Jared Verdi fotója az Unplash-en

Az iparági szereplők emiatt elkezdtek átállni tengervízre, terveik szerint 2031-re már a tengervíz adná a bányák által felhasznált vízmennyiség majdnem felét.

A lakosság felháborodása miatt viszont a kormány már belefogott egy törvényjavaslat kidolgozásába, amely megreformálná a vízgazdálkodást.
Ha a chilei vízhiány miatt kevesebb réz kerül majd a világpiacra, az a teljes világgazdaságra kihathat, mivel ezt a fémet sok iparágban hasznosítják alapanyagként.

Chile
bánya

Most

14:15, Frissítve: 14:25

A hétvégén Folk Music Fest

Május 27-én és 28-án tartják a nyolcadik Folk Music Fest népzenei fesztivált a Palicsi Vigadó teraszán. Pénteken a Juhász zenekar nyitja meg a koncertsorozatot, szombaton délután fiatal népzenei együttesek fellépésével folytatódik a rendezvény.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.