Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Thomas Frey

Egyre több áldozatot követelnek az áradások Európában

2021.07.18
12:37
2021.07.18
18:53
Forrás
Pannon RTV, MTI
Tovább folyik a mentés a pusztító áradások sújtotta németországi területeken, több régióban már a károk felmérése zajlik. Az árvíz áldozatainak száma Németországban és Belgiumban 180-ra emelkedett. A hatóságok még mindig több száz embert keresnek.

Németországban az áram és a vízellátás sok településen teljesen megszűnt. Az áradás utakat, hidakat tett tönkre és sok lakóházat a földdel tett egyenlővé. Egyes területek még mindig megközelíthetetlenek a magas vízszint miatt. Bajorországban szükségállapotot hirdettek. Számos házat elöntött a víz, ezért a lakosoknak azt tanácsoltak, hogy hagyják el az otthonaikat.

Tanjug/AP/Boris Roessler

Németország mellett Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Svájcban és Ausztria egyes területein is küzdenek az áradásokkal. Belgiumban összesen 120 településen okozott károkat a napokon át tartó esőzés és az áradások. A német-holland határnál fekvő Wassenberg felét pedig elvitte a víz, miután áttört a várost védő gát.

A Nyugat-Európát sújtó áradásokat a Bernd nevű ciklon okozta, amely meleg és nedves levegőt szállított a térségbe, és sok helyütt napokig tartó esőzést okozott. Sok embert még mindig eltűntként tartanak nyilván. A hatóságok abban bíznak, hogy sokan az akadozó a telefon- és intertnetszolgáltatás miatt nem tudnak életjelet adni magukról.

Ausztria-szerte, Salzburgban, Tirolban és Felső-Ausztriában is áradásokat okozott szombat éjszaka a jelentős mennyiségű csapadékkal járó vihar. Sérültekről, halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés. Salzburg tartományban kiöntött a Kothbach patak, mely több településen is áradásokhoz vezetett. Több száz tűzoltó, katasztrófavédelmi szakember és önkéntes dolgozott egész éjjel, hogy a házakba betörő vizet kiszivattyúzzák. A fővárost sem kerülte el a vihar, a tűzoltókat 500 esethez riasztották. Elsősorban az elárasztott pincékből és aluljárókból kellett a szakembereknek kiszivattyúzni a vizet.

Németország
Belgium

Most

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.