Ugrás a tartalomra
Pixabay/Crissa

Egyre több európai országban jelenik meg az omikron variáns

2021.11.28
11:08
2021.11.28
18:57
Forrás
Pannon RTV
Sorra jelentik be az európai országok, hogy megjelent náluk az omikron variáns. Legutóbb Bajorországból és Milánóból jelentettek olyan fertőzötteket, akiknek a szervezetében a koronavírus omikron variánsát mutatták ki.

Komoly aggodalommal tölti el a kutatókat is az Omikronra keresztelt új koronavírus-változat, amely a vizsgálatok szerint 32 mutációt hordoz. A WHO szerint hetekbe telhet, mire pontos vizsgálati eredményeket mutathatnak fel azzal kapcsolatban, hogy az új variáns milyen hatást vált ki, és mennyire hatásosak ellene a már meglévő védőoltások. Addig azonban az országok komolyabb szigorításokkal próbálják akadályozni az új variáns terjedését.

Sorra jelentik be az európai országok, hogy megjelent náluk az omikron variáns. Legutóbb Bajorországból és Milánóból jelentettek olyan fertőzötteket, akiknek a szervezetében a koronavírus legújabb variánsát mutatták ki. Németországban a mutációt egy házaspárnál jegyezték. Emellett Ausztriában, Tirolban is azonosították az omikront egy Dél-Afrikából érkező utas szervezetében.

Időközben már Hollandiában és Angliában is megjelent. A holland hatóságok közölték, a pénteken két dél-afrikai járattal Amszterdamba érkezett mintegy 600 ember közül 61-nek lett pozitív a koronavírustesztje, de még nem tudni, hogy az omikront kapták-e el.

Nagy-Britanniában eddig két ilyen esetet regisztráltak. Boris Johnson brit miniszterelnök azonnali korlátozásokat jelentett be.

Magyarország is csatlakozott a dél-afrikai régióból érkező légi közlekedés korlátozásához. Az uniós országok 7 dél-afrikai államból nem fogadnak repülőjáratokat.

Izrael az első az országok között, amely lezárja határait a külföldiek előtt az új típusú koronavírus-variáns miatt. A vasárnap éjfélkor hatályba lépő intézkedés egyelőre két hétre szól.

Az Egészségügyi Világszervezet aggasztónak minősítette a nagyszámú mutációval rendelkező omikron vírusvariánst, ugyanis a szakemberek egyelőre még nem tudják, hogy más törzsekhez képest súlyosabb tüneteket okoz-e, valamint azt sem, hogy a meglévő vakcinák milyen mértékben jelentenek védettséget az omikronnal szemben.

omikron
variáns
koronavírus
járvány
Európa

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.