Ugrás a tartalomra
Pixabay/Crissa

Egyre több európai országban jelenik meg az omikron variáns

2021.11.28
11:08
2021.11.28
18:57
Forrás
Pannon RTV
Sorra jelentik be az európai országok, hogy megjelent náluk az omikron variáns. Legutóbb Bajorországból és Milánóból jelentettek olyan fertőzötteket, akiknek a szervezetében a koronavírus omikron variánsát mutatták ki.

Komoly aggodalommal tölti el a kutatókat is az Omikronra keresztelt új koronavírus-változat, amely a vizsgálatok szerint 32 mutációt hordoz. A WHO szerint hetekbe telhet, mire pontos vizsgálati eredményeket mutathatnak fel azzal kapcsolatban, hogy az új variáns milyen hatást vált ki, és mennyire hatásosak ellene a már meglévő védőoltások. Addig azonban az országok komolyabb szigorításokkal próbálják akadályozni az új variáns terjedését.

Sorra jelentik be az európai országok, hogy megjelent náluk az omikron variáns. Legutóbb Bajorországból és Milánóból jelentettek olyan fertőzötteket, akiknek a szervezetében a koronavírus legújabb variánsát mutatták ki. Németországban a mutációt egy házaspárnál jegyezték. Emellett Ausztriában, Tirolban is azonosították az omikront egy Dél-Afrikából érkező utas szervezetében.

Időközben már Hollandiában és Angliában is megjelent. A holland hatóságok közölték, a pénteken két dél-afrikai járattal Amszterdamba érkezett mintegy 600 ember közül 61-nek lett pozitív a koronavírustesztje, de még nem tudni, hogy az omikront kapták-e el.

Nagy-Britanniában eddig két ilyen esetet regisztráltak. Boris Johnson brit miniszterelnök azonnali korlátozásokat jelentett be.

Magyarország is csatlakozott a dél-afrikai régióból érkező légi közlekedés korlátozásához. Az uniós országok 7 dél-afrikai államból nem fogadnak repülőjáratokat.

Izrael az első az országok között, amely lezárja határait a külföldiek előtt az új típusú koronavírus-variáns miatt. A vasárnap éjfélkor hatályba lépő intézkedés egyelőre két hétre szól.

Az Egészségügyi Világszervezet aggasztónak minősítette a nagyszámú mutációval rendelkező omikron vírusvariánst, ugyanis a szakemberek egyelőre még nem tudják, hogy más törzsekhez képest súlyosabb tüneteket okoz-e, valamint azt sem, hogy a meglévő vakcinák milyen mértékben jelentenek védettséget az omikronnal szemben.

omikron
variáns
koronavírus
járvány
Európa

Most

21:00, Frissítve: 21:19

Kolumbia után irány München

Aranyéremmel tért haza a kishegyesi Világos Adriana a Kolumbiában megszervezett U 20-as világbajnokság gerelyhajító versenyéről. A kishegyesi gerelyhajító legközelebb vasárnap lép ismét pályára a müncheni felnőtt Európa-bajnokságon.

Népszerű