Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Frank Augstein

Egyre több országban jelenik meg az omikron koronavírus-variáns

2021.11.29
15:13
2021.11.29
15:32
Forrás
Pannon RTV
Számos ország felfüggesztette a dél-afrikai országokból érkező légi járatokat. A WHO is arra figyelmeztet, hogy ez a variáns nagyon magas kockázatot jelenthet világszerte, sőt egyes térségekben súlyos következményekkel járhat.

Szerbiában nem regisztrálták még az omikron-variánst, de Ausztriában már megjelent, így már csak idő kérdése mikor jelenik meg nálunk is - jelentette ki Aleksandar Vučić. A szerb államfő hozzátette, javul a helyzet Szerbiában, a fertőzöttek száma jelentősen csökkent, viszont aggodalomra ad okot az új vírustörzs, az omikron. Mint mondta, reményei szerint 5-6 hónapon belül Szerbia birtokában lesz majd a szuperoltóanyag, azonban azt nem részletezte, hogy pontosan milyen oltásról van szó. Az elnök ismét az oltakozás fontosságát hangsúlyozta.

Tanjug/Miloš Milivojević

A variáns terjedéséről tárgyalnak a G7 országok egészségügyi miniszterei. Az ülést az elnöklő Nagy-Britannia hívta össze.

A szupervariáns megjelenését követően Izrael és Japán vezette be az eddigi legszigorúbb intézkedéseket. A vírus megállítása érdekében megtiltják a külföldiek beutazását az országba. A beutazási tilalom kedden lép életben. Marokkó pedig két hétre teljesen leállítja a beérkező repülőjáratok fogadását. A külügyminisztérium tájékoztatása szerint azért döntöttek a légi forgalom korlátozása mellett, hogy az járványkezelésben eddig elért eredmények ne legyenek veszélyben.

Tanjug/AP/Frank Augstein

Románia eközben repülőgépet küldött a Dél-Afrikában rekedt állampolgárokért. A bukaresti külügyminisztérium adatai szerint eddig 39 román állampolgár kért konzuli segítséget. Közülük 31-en a román bajnok nagybányai rögbicsapat tagjai, akik nemzetközi tornán vettek részt.

Tanjug/AP/Matt Dunham

Az omikront eddig Ausztráliában, Belgiumban, Botswanában, Nagy-Britanniában, Dániában, Ausztriában, Németországban, Hongkongban, Izraelben, Olaszországban, Hollandiában, Franciaországban, Kanadában és a Dél-afrikai Köztársaságban regisztrálták.

A szupervariánst ez utóbbi országban mutatták ki elsőként. A helyi orvosszövetség elnöke szerint a dél-afrikai fertőzöttek között eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést. Egyes feltételezések szerint azonban az új változat ötszáz százalékkal fertőzőbb lehet, mint a delta. Az omikronnak összesen ötven mutációja van, több mint harminc az úgynevezett tüskefehérjében, amelyet az oltóanyagok többsége célba vesz.

koronavírus
omikron
koronavírus-járvány

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.