Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Frank Augstein

Egyre több országban jelenik meg az omikron koronavírus-variáns

2021.11.29
15:13
2021.11.29
15:32
Forrás
Pannon RTV
Számos ország felfüggesztette a dél-afrikai országokból érkező légi járatokat. A WHO is arra figyelmeztet, hogy ez a variáns nagyon magas kockázatot jelenthet világszerte, sőt egyes térségekben súlyos következményekkel járhat.

Szerbiában nem regisztrálták még az omikron-variánst, de Ausztriában már megjelent, így már csak idő kérdése mikor jelenik meg nálunk is - jelentette ki Aleksandar Vučić. A szerb államfő hozzátette, javul a helyzet Szerbiában, a fertőzöttek száma jelentősen csökkent, viszont aggodalomra ad okot az új vírustörzs, az omikron. Mint mondta, reményei szerint 5-6 hónapon belül Szerbia birtokában lesz majd a szuperoltóanyag, azonban azt nem részletezte, hogy pontosan milyen oltásról van szó. Az elnök ismét az oltakozás fontosságát hangsúlyozta.

A variáns terjedéséről tárgyalnak a G7 országok egészségügyi miniszterei. Az ülést az elnöklő Nagy-Britannia hívta össze.

A szupervariáns megjelenését követően Izrael és Japán vezette be az eddigi legszigorúbb intézkedéseket. A vírus megállítása érdekében megtiltják a külföldiek beutazását az országba. A beutazási tilalom kedden lép életben. Marokkó pedig két hétre teljesen leállítja a beérkező repülőjáratok fogadását. A külügyminisztérium tájékoztatása szerint azért döntöttek a légi forgalom korlátozása mellett, hogy az járványkezelésben eddig elért eredmények ne legyenek veszélyben.

Románia eközben repülőgépet küldött a Dél-Afrikában rekedt állampolgárokért. A bukaresti külügyminisztérium adatai szerint eddig 39 román állampolgár kért konzuli segítséget. Közülük 31-en a román bajnok nagybányai rögbicsapat tagjai, akik nemzetközi tornán vettek részt.

Az omikront eddig Ausztráliában, Belgiumban, Botswanában, Nagy-Britanniában, Dániában, Ausztriában, Németországban, Hongkongban, Izraelben, Olaszországban, Hollandiában, Franciaországban, Kanadában és a Dél-afrikai Köztársaságban regisztrálták.

A szupervariánst ez utóbbi országban mutatták ki elsőként. A helyi orvosszövetség elnöke szerint a dél-afrikai fertőzöttek között eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést. Egyes feltételezések szerint azonban az új változat ötszáz százalékkal fertőzőbb lehet, mint a delta. Az omikronnak összesen ötven mutációja van, több mint harminc az úgynevezett tüskefehérjében, amelyet az oltóanyagok többsége célba vesz.

koronavírus
omikron
koronavírus-járvány

Most

17:49

A fogamzásgátlás világnapja

A Fogamzásgátlás Világnapján az Újvidéki Egészségház előadást tartott középiskolások számára, ahol a résztvevők megtanulhatták, hogyan éljenek felelősségteljes nemi életet és milyen módszerekkel védekezhetnek.

Népszerű

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.