Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Ding Ting/Xinhua

Éheznek Sanghajban - a panaszok ellenére a hatóságok új intézkedéseket vezettek be

2022.04.24
21:04
2022.04.24
21:11
Forrás
Euronews
Kerítéssel is körülveszik azokat a lakótömböket, illetve utcákat, amiket a fertőzöttség szempontjából veszélyesnek ítélnek.

Megpróbálják blokkolni a kínai internetes hatóságok, mégis vírusszerűen terjed a videó, amelyen az öt hete vesztegzárban élő sanghaji emberek panaszai hallhatók. Olyan mondatok hangzanak el, melyekben a lakosok élelmiszer és orvosi ellátás hiányára, illetve bezártságra panaszkodnak. "Napok óta nem ettünk" - mondja az egyik ember.  A 25 milliós város már öt hete le van zárva. Az elégedetlenség ellenére sem enged a kínai vezetés a zéró-covid elvéből.

A közelmúltban új intézkedéseket vezettek be a lezárt területeken, például elektronikus riasztót szereltek az ajtókra, hogy megakadályozzák a fertőzöttek távozását a lakásaikból. Fényképek és rövid videók terjednek arról, hogy a kínai hatóságok kerítéssel is körülveszik azokat a lakótömböket, illetve utcákat, amiket a fertőzöttség szempontjából veszélyesnek ítélnek. A zéró-covid stratégia a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy háztömbben akár csak egy koronavírus-teszt pozitív lesz, akkor az egész háztömb vesztegzár alá került. 

A világ legnépesebb városában vannak olyan részek, ahol a lakók már három hete élnek teljes elzártságban. Egyre nehezebb hozzájutni az élelmiszerhez és orvosi ellátáshoz, ami fokozza az elégedetlenséget.

Sanghaj
Kína
karantén

Most

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.