Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Eldurvult a vita Athén és Isztambul között a Hagia Sophia miatt

2020.07.26
09:43
2020.07.26
09:56
Forrás
MTI
Eldurvult a vita szombaton Törökország és Görögország között a múzeumból nagymecsetté nyilvánított Hagia Sophia székesegyház miatt.
Tanjug/AP Photo/Yasin Akgul

Kép: Tanjug/AP Photo/Yasin Akgul

1934 óta először tartottak itt pénteki imát, miközben Görögország számos templomában megkongatták a harangokat a gyász jeléül.

"Görögország ismét megmutatta, hogy az iszlám és Törökország ellensége, és mindezt amiatt, hogy a Hagia Sophia megnyílt az imádkozók előtt" - írta egy nyilatkozatban Hami Aksoy, a török külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette: a minisztérium élesen elítéli a görög kormány és parlamenti képviselők szavait, amelyek célja szerinte a közvélemény fellázítása volt, és elítéli azt is, hogy török zászlót égettek Szalonikiben.

A görög külügyminisztérium erre nyilatkozattal válaszolt, amely szerint "a nemzetközi közösség megdöbbenve figyeli a mai Törökország nacionalista és vallási tévelygését". Ezt megelőzően Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő kijelentette, hogy Törökország "bajkeverő", a korábban múzeumként szolgáló székesegyház mecsetté alakítása "ütközik a 21. századi civilizációval".

A török szóvivő a nyilatkozatában azzal érvelt, hogy a mecsetté alakítás "a török nemzet akaratának felelt meg".

Pénteken több ezer hívő - köztük Recep Tayyip Erdogan török elnök - részvételével megtartották az első imát az isztambuli nagymecsetben.

Tanjug/AP Photo/Yasin Akgul
Görögország
Törökország
Hagia Sophia
Athén
Isztambul

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.