Ugrás a tartalomra
Tanjug/Martin Schutt/dpa via AP

Elégedetlenek az uniós járványkezeléssel az európai polgárok

2020.07.12
09:31
2020.07.12
09:39
Forrás
hirado.hu
Egy kilenc országra kiterjedő, de az uniós lakosság kétharmadát lefedő felmérésből kiderült, hogy elégedetlenek a közös járványkezeléssel.

A franciák 58 százaléka szerint az Európai Unió mellékes szerepet töltött be az elmúlt hónapokban. A portugálok 52 százaléka gondolja ugyanezt, az olaszok 40, míg a dánok 38 százaléka vélekedik hasonlóan. Bár a németeknél a nagyszámú megbetegedés ellenére is viszonylag kevesen haltak meg, így is a megkérdezettek 44 százaléka van lesújtó véleménnyel az Európai Unióról.

Szakértők szerint a felmérés azt mutatja, hogy nemzetállami szinten születtek meg a szükséges döntések.

Halkó Petra szerint a magyar kormány válságkezelése az uniós élmezőnybe tartozik. „Nemzetközi tanulmányok többsége szerint Magyarország a vírus kezelésében a top államok között helyezkedik el. Az egyik kimutatás szerint hazánk a negyedik helyen végzett az Európai Unión belül” – emelte ki az elemző.

Az értékelés szempontjai között a védőfelszerelések biztosítása, az egészségügy terheltsége, valamint az szerepelt, hogy milyen reakcióidővel hoztak lépéseket. Bár a felmérések szerint Magyarország és a magyar kormány hatékonyan kezelte a járványt és a kialakult válságot, sok uniós bírálatot kapott az azóta már megszüntetett különleges jogrend miatt.

„Teljesen alaptalanok voltak azok a vádak, amiket a magyar kormány ellen megfogalmaztak európai unós szinten, illetve tagállami szinten is. És azért is érthetetlen, mert más tagországokban is bevezettek veszélyhelyzetet, és voltak olyan országok, ahol például csak korlátozottan tudott működni a parlament, így például Franciaországban vagy Spanyolországban. Olaszországban a parlament megkerülésével hoztak döntéseket” – fogalmazott Párkányi Eszter.

Orbán Viktor korábban azt mondta: a magyar kormány bebizonyította, hogy a bírálatoknak nem volt alapjuk, éppen ezért mindenkinek megadják az esélyt, hogy elnézést kérjenek az igaztalan vádak miatt.

járványkezelés
Európai Unió
elégedetlen
felmérés
francia
német
olasz

Most

12:57, Frissítve: 13:05

Migránsügyben a helyzet változatlan

Tele van az erdő migránsokkal Szabadka külvárosában, a magyar határhoz közeli Makkhetes városrészben. A helyiek be sem mernek menni az egykor népszerű, hatalmas kirándulóhelyre.
11:56

Casper Ruud harmadik a világranglistán

A norvég Casper Ruud a szöuli negyeddöntős búcsúja után a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza a férfi teniszezők világranglistáján, melyet a spanyol Carlos Alcaraz vezet.
11:41, Frissítve: 11:48

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.