Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Ted S. Warren

Elfajultak a zavargások az Egyesült Államokban

2020.07.26
07:58
2020.07.26
08:07
Forrás
Hirado.hu, MTI
Könnygázzal oszlattak fel egy erőszakba torkollott tüntetést a kivezényelt rendőrök az egyesült államokbeli Seattle-ben helyi idő szerint szombat este.
Tanjug/AP Photo/Ted S. Warren

A sajtó beszámolói szerint a rendőrök azt követően kezdtek a több ezer fős tömeg feloszlatásába a Washington államban található Seattle-ben, hogy egyes tüntetők megpróbálták felgyújtani egy még építés alatt álló, a jövőben majd fiatalkorúak börtöneként funkcionáló épületet. Mintegy tucatnyi embert vettek őrizetbe az esettel kapcsolatban, egy rendőr megsebesült.

A demonstrálók az ellen is tiltakoztak, hogy Donald Trump amerikai elnök kérés nélkül szövetségi rendfenntartó erőket küldött több városba, köztük Seattle-be is az elharapódzó erőszakos bűncselekmények megfékezésére.

A szomszédos Oregon állambeli Portlandben péntek éjjel törtek ki összecsapások az aktivisták és a szövetségi rendfenntartó erők között, akik számos helyi vezető szerint túlzott erőszakot alkalmaztak.

Tanjug/AP Photo/Ted S. Warren

A panaszok nyomán a szövetségi igazságügyi minisztérium csütörtökön vizsgálatot indított a rendfenntartó erők vitatott fellépésével kapcsolatban. A coloradói Denverben eközben autóval a tüntetők közé hajtottak szombaton, egy demonstrálót pedig meglőttek.

Az afroamerikai George Floyd május 25-i halála után tüntetéssorozat kezdődött az Egyesült Államokban, eleinte a rendőri erőszak ellen és a rendőrség működésének megreformálásáért, de később a gyakran már erőszakba torkolló megmozdulásokon más követeléseket is megfogalmaztak, köztük a rasszizmus elleni fellépés szigorítását.

Tanjug/AP Photo/Ted S. Warren
zavargás
tüntetés
elfajul
Seattle
Amerikai Egyesült Államok
Portland
erőszak
bűncselekmény
Donald Trump

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.