Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Mark Lennihan/2001.04.07.

Elhunyt Peter Green, akit a világ egyik legjobb bluesgitárosának tartottak

2020.07.26
08:36
2020.07.26
08:49
Forrás
Vajma
Green 1946-ban született Londonban. A brit bluesszíntér tehetséges gitárosaként húszévesen csatlakozott John Mayall zenekarához, ahonnan kilépve egy évvel később alapította meg saját együttesét.

Ez volt a dobosról, Mick Fleetwoodról elnevezett Fleetwood Mac, amely gyorsan a legnépszerűbb új bluesegyüttesek közé került, és Green szerzeményei közül az Albatross és a később Santana által még híresebbé tett Black Magic Woman is nagy sláger lett.

Greent a legjobb gitárosok között tartották számon, ám a drogfogyasztás romba döntötte a pszichéjét, és 1970-ben kilépett a zenekarból, őt pedig később skizofréniával kezelték, és egy évtizedre eltűnt a színről.

A gitáros számos zenésszel dolgozott együtt utána is, a kilencvenes években pedig saját zenekart is alapított, ám a pszichés problémái miatt egy időre újra felhagyott a zenéléssel. A szünet után is fellépett még néha, a Fleetwood Mac-kel pedig a Rock and Roll hírességek csarnokába is beiktatták 1998-ban. Minden idők egyik legnagyobb bluesgitárosa a BBC híre szerint álmában halt meg, a halála okát még nem hozták nyilvánosságra.

Peter Green
elhunyt
blues
bluesgitáros
legjobb

Most

20:56, Frissítve: 21:21

A jövő mezőgazdasága

A jövő mezőgazdaságáról – a precíziós gazdálkodásról és a digitális mezőgazdaságról hallhattak beszélgetést az érdeklődők csütörtökön este a VM4K klubhelyiségében.
16:10, Frissítve: 19:11

Átadták a Szent Száva-díjakat

Ezzel az elismeréssel Szent Száva napja alkalmából jutalmazzák meg azokat az egyéneket és szervezeteket, akik kiemelkedő eredményeket értek el többek között az oktatás és nevelés terén.

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.