Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Nina Lyashonok

Elindult az első gabonaszállító hajó Ukrajnából Afrikába

2022.08.16
11:54
Forrás
Tanjug
A Brave Commander, vagyis a Bátor Parancsnok nevű teherhajó a pivdennyi kikötőből 23 ezer tonna gabonát szállít a kelet-afrikai Dzsibuti kikötőjébe, ahonnan a terményt Etiópiába szállítják tovább.
Tanjug/AP Photo/Nina Lyashonok

A libanoni zászló alatt futó hajó az első humanitárius élelmiszersegély-szállítmány Afrikába a háború kezdete óta. A fekete-tengeri kikötők blokádja miatt több tízmillió gabona rekedt az országban.

Tanjug/AP Photo/Nina Lyashonok

Ukrajna arra számít, hogy a közeljövőben havonta több mint hárommillió tonna gabonát és más mezőgazdasági termékeket tud exportálni tengeri úton.

A kikötők újranyitása ellenére is 46 százalékkal csökkent az ukrán gabonaexport a tavalyi évhez képest, augusztus első felében az ország csupán 948 ezer tonna gabonát tudott külföldre szállítani, míg a tavalyi év ugyanezen időszakában kétszer ennyit.

Ukrajna
gabona
Afrika
hajó

Most

10:53, Frissítve: 10:59

Klári néni emléke előtt tisztelegtek

Vlasityné Zélity Klárára emlékeztek Moholon. Népdalaival hatalmas örökséget hagyott hátra, nagy hatást gyakorolt a vajdasági és a magyarországi kultúrára is. Egész napos programmal készültek a szervezők a nótafa tiszteletére.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.