Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Alexei Alexandrov

Ellentétes híradások Mariupol sorsáról

2022.04.22
15:27
2022.04.22
16:12
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
A teljes orosz ellenőrzés alá vonás a cél a Donyec-medencében és Dél-Ukrajnában – jelentette ki Rusztam Minnyekajev vezérőrnagy, az orosz központi katonai körzet megbízott parancsnokhelyettese.

A harcok folyamatosak, a térségben. A mariupoli acélgyárban bujkáló ukrán katonák és civilek pedig továbbra sem hagyták el az üzem területét, annak ellenére sem, hogy Vlagyimir Putyin szavatolta, hogy tisztességes elbánásban részesülnek az ott tartózkodók.

A Mariupolban található Azovstal acélgyárat teljesen körbezárták az oroszok. Az ipari létesítmény az ukrán erők utolsó bástyája a kikötővárosban. Becslések szerint mintegy 1500-2000 civil és katona húzta meg magát a gyár alatti alagútrendszerben. Az oroszok fegyverletételre szólították fel az ott bujkáló ukránokat, de senki sem adta meg magát. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte, hogy az acélgyárat kivéve már az orosz erők irányítják a várost.

Tanjug/AP Photo/Leo Correa

A harcok pedig Luhanszk és Donyeck környékén is folyamatosak. Moszkva célja, hogy teljes irányítás alá vonja a Donyec-medencét és Dél-Ukrajnát. Eközben az Amerikai Egyesült Államok és más NATO tagországok is további fegyverszállítmányokat küldenek Ukrajnának. A balti államok vezetői arról határoztak, hogy nem vásárolnak orosz gázt. Észtország, Lettország és Litvánia célként tűzte ki, hogy ez a jövőben is így maradjon - közölte Krisjanis Karins lett miniszterelnök. Ferenc pápa és az orosz ortodox egyház vezetője, Kirill pátriárka júniusra tervezett, jeruzsálemi találkozója pedig elmarad. A hírt maga a katolikus egyházfő közölte. Ferenc pápa sajnálatát fejezte ki a döntés miatt, de azt mondta, hogy vatikáni diplomaták szerint egy ilyen találkozó a jelenlegi helyzetben sok bonyodalmat okozhat.

Tanjug/AP Photo/Leo Correa

A Világbank jelentése szerint Ukrajnában már 60 milliárd dollárnyi a kár, ami az infrastruktúrát és a lerombolt épületeket illeti.

Az Egyesült Államok nehézfegyvereket, drónokat és lőszert küld Ukrajnába, de mostanra Dánia és Spanyolország is bejelentette, nyíltan támogatják az ukránokat hadi felszereléssel.

Mariupol
Ukrajna
Oroszország
haború

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű