Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Eltűnik Törökország második legnagyobb tava

2021.11.02
21:24
2021.11.02
21:45
Forrás
elobolygonk.hu
A klímaváltozás hatására bekövetkezett aszály és a helytelen vízhasználat miatt kiszáradt a törökországi Tuz-tó.

Az 1664 négyzetkilométeres állóvíz korábban számos madárfajnak, köztük hatalmas flamingókolóniáknak biztosított élőhelyet. A műholdas felvételek alapján készített tanulmány szerint a Tuz-tó vízszintje 2000 elején kezdett csökkenni, majd idén teljesen eltűnt a víz az intenzívebbé vált párolgás és a túl kevés eső miatt. A Konya-medence, ahol a Tuz-tó is megtalálható, egykor Törökország éléskamrája volt. Ám a régió gazdálkodói magas profittal kecsegtető, de vízigényes növények, például kukorica, cukorrépa és lucerna termesztésébe fogtak. Több ezer engedély nélküli kutat fúrtak a területen, hogy öntözni tudjanak. A fenntarthatatlan öntözéssel kiszárították a föld alatti vízkészleteket. A tavat tápláló folyók vagy kiszáradtak, vagy a gazdák elterelték azokat. A talajvíz túlzott kihasználása miatt a régióban egyre gyakrabban alakultak ki víznyelők is, amelyek tovább súlyosbították a vízhiányt.

Nyáron Fahri Tunc természetfotós a megszokott látványt nyújtó flamingókolóniák helyett fiókák és felnőtt madarak tetemeit látta a kiszáradt tó berepedezett fenekén. Mintegy ötezer fiatal flamingó volt. És mind elpusztultak, mert nincs víz. Hihetetlenül szörnyű látvány volt, kitörölhetetlen az emlékeim közül - mondta a természetfotós.

Törökország
Tuz-tó
klímaváltozás
vízhasználat
kiszárad

Most

13:35

Búcsút tartottak Moholon

A Szent Mihály-kisbúcsú az egykori moholi zárdaiskola kápolnájának címünnepe, valamint a Moholról Doroszlóra induló gyalogos zarándokok Rózsafüzér Királynőjének szentelt és felajánlott fogadalmi napja is.
12:57, Frissítve: 13:05

Migránsügyben a helyzet változatlan

Tele van az erdő migránsokkal Szabadka külvárosában, a magyar határhoz közeli Makkhetes városrészben. A helyiek be sem mernek menni az egykor népszerű, hatalmas kirándulóhelyre.
11:56

Casper Ruud harmadik a világranglistán

A norvég Casper Ruud a szöuli negyeddöntős búcsúja után a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza a férfi teniszezők világranglistáján, melyet a spanyol Carlos Alcaraz vezet.
11:41, Frissítve: 11:48

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.