Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Elutasították Navalnij fellebbezését

2021.02.20
20:21
Forrás
Euronews.com
Helybenhagyta a moszkvai városi bíróság szombaton azt az alsóbb szintű határozatot, amely letöltendőre változtatta az Alekszej Navalnij ellenzéki politikusra korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést az úgynevezett Yves Rocher-ügyben.

A verdikt értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembe vételével a rá kiszabott három és fél évből valamivel több, mint két és fél évet kell letöltenie. Másfél hónappal kevesebbet, mint amennyit február 2-án első fokon kapott. Ha egyéb ügyekben nem szabnak ki rá újabb büntetést, a politikusnak 2023 júliusában vagy augusztusában kell szabadulnia. Azonban más eljárások is folynak ellene, egyebek között azon a címen, hogy saját céljaira fordította az általa alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványnak (FBK) befizetett támogatását.
Navalnij felfüggesztett szabadságvesztésének letöltendőre változtatását az orosz büntetés-végrehajtás kérte azt állítva, hogy hatvanszor sértette meg a feltételes szabadlábra helyezéssel járó kötelmeket, ebből az ügyész szerint ötvenszer 2016-ban. A politikus védői szombaton a szabadon bocsátását kérték a moszkvai városi bíróságtól, azon az alapon, hogy Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) úgynevezett ideiglenes intézkedést rendelt el, és követelte Moszkvától a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását. A bíróság a politikus életét fenyegető kockázatok jellegére és mértékére, illetve fogva tartása általános körülményeire hivatkozott. Az orosz igazságügyminisztérium szombaton hivatalos választ küldött az EJEB-nek, amely szerint a bíróság túllépte hatáskörét, és döntését nem tényekre alapozva hozta meg. A tárca szerint a Navalnij ügyvédjeinek Strasbourghoz intézett folyamodványa  nincs összhangban az Emberi Jogok Európai Egyezményének vonatkozó cikkével. A levél szerint Moszkva idejében a bíróság rendelkezésére bocsátotta a politikus fogva tartására vonatkozó adatokat, de a testület ezeket nem vette figyelembe.
Navalnij az utolsó szó jogán felszólalva azt hangoztatta, hogy az EJEB határozata alapján el kell őt engedni, és a megmérgezését követően nem rejtőzködött az orosz büntetés-végrehajtás elől, az egész világ tudta, hogy hol tartózkodik. Az Yves Rocher-ügyben rá kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje lejárt és önként tért vissza Oroszországba.

Alekszej Navalnij
fellebbezés
Moszkva

Most

10:56, Frissítve: 11:05

Roland Garros - Đoković a favorit

A címvédő és világelső Novak Đoković számít favoritnak a férfiaknál, míg a nőknél a világranglista-vezető Iga Swiatek a legesélyesebb a vasárnap kezdődő 126. francia nyílt teniszbajnokságon..

Népszerű