Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Eric Gay

Elvi megállapodás született a mexikói határfal ügyében

2019-02-12
08:27
2019-02-12
15:32
Forrás
BBC
Elviekben megállapodhattak a demokrata és republikánus képviselők a mexikói határra tervezett fal vagy kerítés megépítése kapcsán Washingtonban.

A javaslatot azért fogadták el, hogy elkerüljék a további kormányzati részleges leállást. Donald Trump amerikai elnök továbbra is kitart a fal megépítésének fontossága mellett.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Több órán át tartó vita előzte meg a megállapodást Washingtonban a BBC értesülései szerint. A felek arra jutottak, hogy csak 88 kilométernyi kerítés megépítését hagyták jóvá, lényegesen kevesebb, mintegy 1,4 milliárd dollár költségvetéssel. A megállapodást pénteken hagyhatják jóvá a kongresszusban. A jogalkotók szerint ezt el is fogadják, hiszen mindenképpen el szeretnék kerülni a kormányzati hivatalok újabb részleges leállását, amely legutóbb 35 napon át tartott, 11 milliárd dolláros kárt okozva az amerikai gazdaságnak. A demokrata képviselők ugyanakkor azt követelték, hogy a határőrség ne csökkentse az idegenrendészeti központok befogadóképességét.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Donald Trump El Pasóban többek között újfent a fal megépítésének fontosságáról beszélt az egybegyűlt támogatóinak. Szerinte a kerítés védelmet és biztonságot garantál a határmenti amerikai városok lakosságának. Ellenzéki képviselők szerint az elnök csak félelmet és gyűlöletet próbál kelteni a Mexikóból érkező bevándorlók kapcsán valótlan adatokra hivatkozva.

Mexikó
Amerika
Egyesült Államok
határfal
Donald Trump

Most

Népszerű