Ugrás a tartalomra
Tanjug/Claudio Furlan/Lapresse via AP

Emelkedett a halottak és fertőzöttek száma is Olaszországban

2020-02-24
16:24
2020-02-25
07:03
Forrás
Pannon RTV
Olaszországban már 7 halálos áldozatot követelt a koronavírus, a fertőzöttek száma pedig már 200 fölött van.

A vírus hét észak-olasz tartományt érint, ahol 30 millió ember él, a betegek szinte kivétel nélkül olaszok. Az első két fertőzött Olaszországban egy kínai turista házaspár volt, akiket egy római szállodából még február elején szállítottak kórházba. Azóta is kezelik őket, állapotuk javult.

Olaszországban elsőként egy 78 éves férfi halt meg az egyik, szintén vesztegzár alatt levő venetói kisvárosban. Lombardia és Veneto térségében a legkritikusabb a helyzet. Iskolákat, mozikat és múzeumokat zártak be. Milánóban is szokatlanul üresek voltak az utcák. Több munkahely engedélyezte a távmunkát, az érintett tartományokban az oktatás is szünetel.

Az osztrák hatóságok vasárnap felfüggesztették a vasúti átkelést az Olaszországgal közös határon, miután a Velencéből induló, Münchenbe tartó nemzetközi járaton két női utasnál a fertőzés tüneteit állapították meg. A szerelvény 4 órán keresztül mintegy háromszáz utassal vesztegelt az olasz határon. A két utas negatív eredményeket mutatott, így a vonat jelentős késéssel, de folytathatta útját Münchenbe.

Szerbia felkészült a koronavírus esetleges megjelenésére - jelentette ki Goran Stevanović. A Szerb Klinikai Központ osztályvezetője hozzátette, a klinikán eddig kilenc gyanús esetet teszteltek, ám mindegyik eredmény negatív volt. Szintén itt tartják megfigyelés alatt azt a két szerbiai állampolgárt is akik a napokban tértek haza a koronavírussal fertőzött Diamond Princess óceánjáróról.

Goran Stevanović, vezető, Trópusi Betegségek és Infektológia Osztálya, Szerb Klinikai Központ: „A polgáraink gyakorlatilag jó állapotban vannak. Őket nem elkülönítve fogadtuk, mint ahogy a már megbetegedett pácienseket kell, hanem időszakos egészségügyi megfigyelésen vannak a fokozott egészségügyi ellenőrzés miatt. Mivel zárt környezetben tartózkodtak, ahol a vírus keringése nagyon intenzív.”

A szerb oktatási minisztérium azt kéri a középiskoláktól, hogy halasszák el az Olaszországba tervezett osztálykirándulásokat és tanulmányi utakat. Az intézményeket levélben kérték, hogy az Olaszországban megjelent koronavírus-járvány miatt ne utazzanak oda a diákok mindaddig, amíg az országban nem stabilizálódik az egészségügyi helyzet.

Az egészségügyi minisztérium további megelőző intézkedéseket vezet be a vírus olaszországi terjedése miatt. Fokozottan ellenőrzik a határátkelőket és ez magába foglalja az Olaszországból érkező utasokat is.

Láztalanok és teljesen jól vannak azok az Olaszországból hazatért magyarországi diákok, akiket az egyik fővárosi kórházban helyeztek 14 napos karanténba. A diákoknak Milánó mellett egészen közel volt a szállásuk ahhoz a területhez, amelyet az olasz hatóságok hermetikusan lezártak, ezért van szükség a karanténra. Magyarországon továbbra sem regisztráltak koronavírus-fertőzött beteget, ugyanakkor folyamatosan mérik a vírus olaszországi terjedése miatt az onnan közvetlenül érkező utasok testhőmérsékletét is a budapesti és a debreceni repülőtéren.

Olaszország
koronavírus
járvány
járványveszély
karantén
vesztegzár
Oktatási Minisztérium

Most

21:42, Frissítve: 22:16

20 éves a Juhász zenekar

20 éves fennállását ünnepli a Juhász zenekar, 2000. májusában alakult a társulat. A zenekar az évek során Vajdaság egyik legismertebb, legkiemelkedőbb népzenei együttesévé nőtte ki magát.
18:58, Frissítve: 19:31

Kalmár Ferenc: Legyenek büszkék magyarságukra!

Szeressék, erősítsék és gyarapítsák családjaikat és hazánkat, Magyarországot és a Kárpát-medencét - üzeni a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából Kalmár Ferenc.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.