Ugrás a tartalomra
Tanjug/Britta Pedersen/dpa via AP

ENSZ-főtitkár: Klímavészhelyzetet kell hirdetni

2020.12.12
15:30
2020.12.13
17:13
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV, Magyar Neemzet
Ötéves a párizsi klímaegyezmény. A megállapodás évfordulója alkalmából nemzetközi virtuális klímakonferenciát tartottak. A szerb elnök is felszólalt.

A világ vezetőinek klímavészhelyzetet kell hirdetniük a globális felmelegedés elkerülése érdekében - ezt mondta az online konferencián António Guterres, a ENSZ-főtitkár. A megbeszélésen téma volt egyebek mellett, hogy Kína 2030-ig megnöveli megújuló energiaforrásait. A fosszilis tüzelőanyagok csökkentése is fontos feladat - hangsúlyozta a találkozón Boris Johnson brit miniszterelnök. 

Aleksandar Vučić: Szerbia növeli az energiahatékonyságot

A szerb elnök az online videokonferencián azt üzente, hogy Szerbia óriási erőfeszítéseket tesz az energiahatékonyság növelése érdekében, és keményen dolgozik a megújuló energiaforrások minél szélesebb körben történő alkalmazásán. Akciótervet és stratégiát dolgoztak ki a üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére - tette hozzá.

 Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Hosszú távon, 2050-ig, Szerbia alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom lesz, versenyképes és erőforrás-hatékony gazdasággal, új, zöld munkahelyeket és minőségi életet biztosítva az állampolgároknak egy éghajlatváltozással szemben ellenálló társadalomban.”

A 195 állam által 2015-ben aláírt párizsi klímaegyezmény komoly célokat tűzött maga elé: a részt vevő országok vállalták, hogy az ipari forradalomtól 2100-ig terjedő időszakban mért globális átlaghőmérséklet emelkedésnek 2 Celsius-fok alatt tartása érdekében 2050-ig a kibocsátást egyensúlyba hozzák a természet üvegházhatású gázokat megkötő képességével – azaz a kibocsátást olyan szintre csökkentik, melyet a természetes folyamatok meg tudnak kötni.

Szerbia
ENSZ
klímacsúcs
klíma
energiahatékonyság

Most

20:44, Frissítve: 21:23

Újra a Zvezda a bajnok

Ismét a Crvena zvezda nyerte a szerb labdarúgó Szuperligát. A piros-fehér belgrádi együttes meggyőző 3:1-es győzelmet aratott a Voždovac ellen az utolsó fordulóban.
19:05, Frissítve: 20:19

Tavaszi hangulatban

Tavaszi hangulat volt ma a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben, hiszen ezzel a címmel szerveztek népzenei műsort. Versmondók, citerazenekarok és kórusok mutatkoztak be.
18:20, Frissítve: 20:56

A fantasztikus Fantast

Hétfőn kezdődött és ma ért véget Óbecsén a Fantast nemzetközi zenei vetélkedő. A 9. alkalommal megszervezett eseményen az idén több mint 300 fellépő vett részt, hét ország 49 városából.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.