Ugrás a tartalomra
Tanjug/Britta Pedersen/dpa via AP

ENSZ-főtitkár: Klímavészhelyzetet kell hirdetni

2020.12.12
15:30
2020.12.13
17:13
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV, Magyar Neemzet
Ötéves a párizsi klímaegyezmény. A megállapodás évfordulója alkalmából nemzetközi virtuális klímakonferenciát tartottak. A szerb elnök is felszólalt.

A világ vezetőinek klímavészhelyzetet kell hirdetniük a globális felmelegedés elkerülése érdekében - ezt mondta az online konferencián António Guterres, a ENSZ-főtitkár. A megbeszélésen téma volt egyebek mellett, hogy Kína 2030-ig megnöveli megújuló energiaforrásait. A fosszilis tüzelőanyagok csökkentése is fontos feladat - hangsúlyozta a találkozón Boris Johnson brit miniszterelnök. 

Aleksandar Vučić: Szerbia növeli az energiahatékonyságot

A szerb elnök az online videokonferencián azt üzente, hogy Szerbia óriási erőfeszítéseket tesz az energiahatékonyság növelése érdekében, és keményen dolgozik a megújuló energiaforrások minél szélesebb körben történő alkalmazásán. Akciótervet és stratégiát dolgoztak ki a üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére - tette hozzá.

 Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Hosszú távon, 2050-ig, Szerbia alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom lesz, versenyképes és erőforrás-hatékony gazdasággal, új, zöld munkahelyeket és minőségi életet biztosítva az állampolgároknak egy éghajlatváltozással szemben ellenálló társadalomban.”

A 195 állam által 2015-ben aláírt párizsi klímaegyezmény komoly célokat tűzött maga elé: a részt vevő országok vállalták, hogy az ipari forradalomtól 2100-ig terjedő időszakban mért globális átlaghőmérséklet emelkedésnek 2 Celsius-fok alatt tartása érdekében 2050-ig a kibocsátást egyensúlyba hozzák a természet üvegházhatású gázokat megkötő képességével – azaz a kibocsátást olyan szintre csökkentik, melyet a természetes folyamatok meg tudnak kötni.

Szerbia
ENSZ
klímacsúcs
klíma
energiahatékonyság

Most

12:24

Kölyök kalamajka és Párja nincs Óbecsén

Egy év kihagyás után ismét beindultak az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör programjai. Tegnap több száz vajdasági és külföldi fiatal tehetség mutatta be néptánctudását a Petőfi színpadán.
11:07, Frissítve: 11:16

Fitt percek a Pannon Televízióban

Új műsorral jelentkezik a Pannon Televízió. Nyáron sem maradnak mozgással kapcsolatos tartalmak nélkül a nézőink. A Fitt percek elnevezésű rövid átmozgató műsor részleteiről Kókai Mónika szerkesztő beszélt.
10:29, Frissítve: 12:00

Ma van a szerb rendőrség napja

A központi ünnepséget a Szerbia Palota előtt rendezik meg ma délelőtt, ahol többek között 1337 új rendőrtisztet avatnak - mondta Aleksandar Vulin belügyminiszter a Szerbiai RTV-nek adott interjújában.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.
Horgos-2

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.