Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Erdő- és bozóttüzek pusztítanak világszerte

2020.08.15
14:05
2020.08.15
14:20
Forrás
Hirado.hu, M1
Kaliforniában a legdrámaibb a helyzet, házak tucatjai váltak a tűz martalékává, és a következő napokban a meleg és száraz időjárás miatt csak súlyosbodhat a helyzet.

A térségben ugyanis már több, mint tízezer hektárnyi terület égett le, így sok jármű és több épület is a lángok martalékává vált. Kalifornia déli részén több helyen azután gyulladt ki a bozótos, hogy a térséget egy újabb melegfront érte el a hét közepén.

Veszélyesen megközelítették a lángok Los Angeles egyik külvárosát. Az ott élőket kitelepítették, azonban a tűz végül irányt változtatott és egyelőre elkerülte a lakott területet.

Van olyan terület, ahol több mint ötven éve nem gyulladt ki a növényzet. Most viszont az állam nagy részére riasztást adtak ki tűzveszély miatt. Az előrejelzések szerint ugyanis a bozóttüzeknek kedvező száraz, meleg időjárás egész hétvégén kitart.

A lángok több, mint 5400 házat fenyegettek az elmúlt napokban, így sokan kénytelenek voltak befogadóközpontokban éjszakázni. Ráadásul a koronavírus-járvány miatt nem a megszokott módon alakították ki a menedékhelyeket. A bajbajutottakat parkolókban gyűjtötték össze, ahol autóikban várják ki a katasztrófa végét.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Edmar Barros

Dél-Amerikában, az Amazonas mentén is lángol az őserdő. A Brazíliához tartozó területeken a legnagyobb a kár, a leégett terület már meghaladta a kilencezer négyzetkilométert. A világ legnagyobb kiterjedésű őserdejét általában a gazdák gyújtják fel, hogy termőföldhöz vagy legelőhöz jussanak.

Fotó: Tanjug/Chris Dillmann/Vail Daily via AP

Eközben Oroszország északi részén sikerült visszaszorítani a hetek óta tartó erdőtüzek terjedését. Jakutföldön a korábbi nyolc kerület helyett már csak négyben pusztítanak a lángok. A tűzoltóság 50 szárazföldi és nyolc légi egysége küzd a tüzekkel. Oroszország több pontján kigyulladt a növényzet a szokatlanul forró és száraz időjárás miatt. Idén eddig összesen több mint százezer hektárnyi terület égett le.

Fotó: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

tűz
erdőtűz
bozóttűz
Kalifornia
Amazonas
Dél-Amerika
őserdő
kár
Brazília
Oroszország
Jakutföld

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.