Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Cem Tekkesoglu

Erdőtüzek Délkelet-Európában és Szerbiában

2021.08.05
10:30
2021.08.05
15:52
Forrás
Szerbiai RTV, euronews.com
Hatalmas lángok elől mentik az embereket Törökországban.

A védelmi minisztérium közleménye szerint a lakosokat a tengeren menekítették ki, miután az Oren városa fölé magasodó dombokon felcsaptak a lángok. Az egyelőre megfékezhetetlenül terjedő erdőtüzek miatt a tengerparti városból már kitelepítették a lakosokat, valamint az ott lévő erőművet is kiürítették, a veszélyes anyagokat pedig már elszállították onnan.

A kis-ázsiai országban múlt szerda óta összesen 187 helyen keletkezett erdőtűz. Jelenleg 15 ponton tart továbbra is a lángok oltása. Törökország égei-tengeri és földközi-tengeri partszakaszát szinte teljesen leégették a hatalmas lángok.

Görögországban is erdőtüzekkel küzdenek. Évia szigetén egy kolostort és több tucat települést fenyegetnek.

 A meredek hegyoldalak miatt a tűzoltók alig tudják kontrollálni a lángokat. A tudósok és a hatóságok is arra biztatják az erdők mellett élő görögöket, hogy tisztítsák meg házuk környékét a lehullott faágaktól és az aljnövényzettől, mert a tartósan magas hőmérséklet újabb tüzek kialakulásához vezethet. A görögországi tüzek megfékezésére több európai uniós tagállam, köztük Ciprus, Csehország, Franciaország és Hollandia is küldött tűzoltókat.

Újra ég az erdő a Zlatiboron, Čajetina közelében. Több helyen tűz keletkezett Nova Varoš és Priboj községek területén. A forró, viharos szél ereje elérte a másodpercenkénti 23 métert, ez szította fel ismét a tüzet. A fenyvesben felcsapott lángokhoz több tűzoltóautóval érkeztek oltani, és ide várják a Mokra Gorán dolgozó tűzoltókat is. A tűz lakott terültet nem veszélyeztet.

Délkelet-Európa
Törökország
Görögország
erdőtűz
Olaszország

Most

Népszerű