Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/ Ismail Gokmen

Erős földrengés rázta meg az Égei-tenger partvidékét (VIDEÓVAL)

2020.10.30
18:40
2020.10.30
18:47
Forrás
hvg.hu
A Richter-skála szerinti hetes erősségű földrengés rázta meg az Égei-tenger partvidékét ma délután. A BBC azt írja, hogy a földrengés Athéntől Isztambulig érezhető volt.

A földmozgás következtében a törökországi Izmirben négy ember meghalt, 152-en pedig megsérültek - közölte a török katasztrófaelhárítás (AFAD). Az NTV török televízió értesülése szerint halálos áldozatok egyike egy nő, aki megfulladt a földrengés kiváltotta cunamiban. Izmir tengerparti város lakói a földrengés után az utcára menekültek - közölték szemtanúk. A régió kormányzója, Yavuz Selim Kösger elmondta, hogy legalább hetven embert sikerült kimenteni a romok alól.

A mintegy 45 ezer lakosú Számosz lakóit felszólították, hogy hagyják el a parthoz közeli területeket - közölte Eftimiosz Lekkasz, a görög földrengésügyi hivatal vezetője a Skai görög televízióval. Lekkasz szerint nagyon erős volt a földrengés. Az ERT televízió felvételei szerint Számosz kikötőjében több ház fala leomlott és utcákat öntött el az ár. Számosz repülőtere kora estig zárva tart, hogy ellenőrizzék az esetleges károkat.

Görögország és Törökország jelentős törésvonalakon fekszik, és gyakoriak itt a földrengések, elsősorban a tengeren, leggyakrabban azonban nincsenek áldozatok. A legutóbbi halált okozó - 6,7-es erősségű - földrengés Görögországban a Számoszhoz közeli Kósz szigetén történt 2017 júliusában, akkor két ember halt meg. Törökországban 1999-ben pusztított 7,4-es erősségű földrengés az ország északnyugati részében, több mint 17 ezer ember meghalt, közülük ezren Isztambulban. Idén januárban egy 6,7-es erősségű földmozgás mintegy negyven emberéletet követelt a kelet-törökországi Elazigban, 2011-ben pedig a Richter-skála szerinti 7,1-es földrengés a keleti Van tartományban több mint 600 ember halálát okozta.

földrengés
Égei-tenger
Görögország
Törökország

Most

19:50, Frissítve: 20:01

Osztrák, francia és brit szecesszió a magyar fővárosban

A szecesszió szó hallatán sokaknak Szabadka jut eszébe annak városképe miatt. Ugyanakkor Budapest is rejteget szecessziós kincseket. Ha nem is az épületek kinézetében, a Ráth György-villában biztosan rábukkanhatnak a századforduló kincseire.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

Világszerte erdőtüzek pusztítanak

Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Európa nyugati részén és ázsiai határán, valamint az Egyesült Államok nyugati részén és Szibériában is.