Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/ Ismail Gokmen

Erős földrengés rázta meg az Égei-tenger partvidékét (VIDEÓVAL)

2020-10-30
18:40
2020-10-30
18:47
Forrás
hvg.hu
A Richter-skála szerinti hetes erősségű földrengés rázta meg az Égei-tenger partvidékét ma délután. A BBC azt írja, hogy a földrengés Athéntől Isztambulig érezhető volt.

A földmozgás következtében a törökországi Izmirben négy ember meghalt, 152-en pedig megsérültek - közölte a török katasztrófaelhárítás (AFAD). Az NTV török televízió értesülése szerint halálos áldozatok egyike egy nő, aki megfulladt a földrengés kiváltotta cunamiban. Izmir tengerparti város lakói a földrengés után az utcára menekültek - közölték szemtanúk. A régió kormányzója, Yavuz Selim Kösger elmondta, hogy legalább hetven embert sikerült kimenteni a romok alól.

A mintegy 45 ezer lakosú Számosz lakóit felszólították, hogy hagyják el a parthoz közeli területeket - közölte Eftimiosz Lekkasz, a görög földrengésügyi hivatal vezetője a Skai görög televízióval. Lekkasz szerint nagyon erős volt a földrengés. Az ERT televízió felvételei szerint Számosz kikötőjében több ház fala leomlott és utcákat öntött el az ár. Számosz repülőtere kora estig zárva tart, hogy ellenőrizzék az esetleges károkat.

Görögország és Törökország jelentős törésvonalakon fekszik, és gyakoriak itt a földrengések, elsősorban a tengeren, leggyakrabban azonban nincsenek áldozatok. A legutóbbi halált okozó - 6,7-es erősségű - földrengés Görögországban a Számoszhoz közeli Kósz szigetén történt 2017 júliusában, akkor két ember halt meg. Törökországban 1999-ben pusztított 7,4-es erősségű földrengés az ország északnyugati részében, több mint 17 ezer ember meghalt, közülük ezren Isztambulban. Idén januárban egy 6,7-es erősségű földmozgás mintegy negyven emberéletet követelt a kelet-törökországi Elazigban, 2011-ben pedig a Richter-skála szerinti 7,1-es földrengés a keleti Van tartományban több mint 600 ember halálát okozta.

földrengés
Égei-tenger
Görögország
Törökország

Most

22:06, Frissítve: 23:17

Ferencváros-Barcelona 0-3

Az FC Barcelona 3-0-ra legyőzte a budapesti Puskás Arénában a Ferencvárost a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában, így továbbra is százszázalékos teljesítménnyel vezeti a G-csoportot.
21:51, Frissítve: 21:59

Felére csökken a bérleti díj Belgrádban

Decemberben és januárban a bérleti díj felét kell majd fizetniük azoknak a belgrádi vendéglátóipari egységeknek, amelyek a város tulajdonában lévő üzlethelyiségekben működtetik vállalkozásukat – jelentette ki a szerb főváros alpolgármestere.
20:44, Frissítve: 20:54

Online nyílt nap a Kosztolányiban

A bemutatkozást mindenki megtekintheti, aki csütörtökön, december 3-án csatlakozik a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium Facebook-oldalán meghirdetett eseményhez.
18:41

WHO: Otthon is viseljünk maszkot!

Otthon is javasolt a védőmaszk viselése a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében, amikor az emberek vendégeket fogadnak, és nem tartható a szükséges távolság - figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet.
17:16, Frissítve: 21:20

A beutazókat is érinti a várható osztrák szigorítás

December hetedikétől több járványügyi szabályozás is módosul Ausztriában. Egyes esetekben oldanak a korlátozásokon, míg más esetekben szigorítás várható, amennyiben a kormány dönt róla. A szigorítás egyebek között a beutazókat is érinti.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.