Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Fernando Llano

Erős földrengés rázta meg Mexikót - VIDEÓ

2022.09.20
09:40
2022.09.20
09:50
Forrás
hirado.hu, euronews.com
Erős, 7,6-os földrengés volt a nyugat-mexikói La Placita de Morelos település közelében hétfőn, a Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) cunami veszélye miatt adott ki figyelmeztetést a partvonal egyes szakaszain.

Ez a harmadik földrengés Mexikó történetében, mely pont ezen a napon történt. Az 1985-ös 8,1-es erősségű földrengés, több mint 10 000 halálos áldozatot követelt. 2017-ben szintén szeptember 19-én 369-en haltak meg 7,1-es erősségű földrengés következtében. Az Országos Szeizmológiai Szolgálat, amely eredetileg 6,8-as erősségűre becsülte a földrengés erősségét, a Twitteren közölte, hogy az epicentrum 59 km-re délre, Coalcomán, Michoacán államban, a csendes-óceáni partvidéken volt.

Andrés Manuel López Obrador államfő Michoacán kormányzójára és a haditengerészeti miniszterre hivatkozva a Twitteren egy halottról és anyagi károkról számolt be. Mint írta, a Colima állambeli Manzanillo kikötővárosában egy emberre ráomlott egy fal az egyik bevásárlóközpontban.

A PTWC figyelmeztetést adott ki, hogy Mexikó nyugati partvidékének egyes szakaszain a dagály szintjéhez képest 1-3 méteres szökőár lehetséges, Kolumbia, Costa Rica, Ecuador, Honduras, Salvador, Panama, Guatemala, Nicaragua és Peru esetében viszont ez 30 centiméternél is alacsonyabb lehet.

Időközben 32 centiméteres árhullámot jelentettek a délebbre fekvő Zihuatanejo település partvidékéről.
A földmozgást a fővárosban, Mexikóvárosban is érezni lehetett, épületek remegtek meg, a belvárosban megszakadt az áramszolgáltatás, nem működtek a jelzőlámpák, és rémült lakosok szaladtak ki az utcákra.

A mostani rengés kevesebb mint egy órával azután történt, hogy emberek milliói vettek részt az országos megemlékezéssel egybekötött gyakorlaton, amelyet minden évben szeptember 19-én tartanak a megelőzés érdekében.

Hétfőn kilenc perccel azután kezdett el mozogni a föld, mint ugyanezen a napon 5 évvel ezelőtt.

földrengés
Mexikó

Most

19:07, Frissítve: 20:25

Vajdasági sikerekben bővelkedett a Nemzeti Vágta

Emlékezetes, vajdasági sikerekben bővelkedő vágtát láthatott a közönség vasárnap délután Budapesten. A Temerint képviselő Földes Luca második lett a fináléban. Szerbia színeiben pedig Ördög Alen megnyerte a Nemzetközi vágta döntőjét.
19:04, Frissítve: 20:25

Betyáros virtus Ludason

Fekete, pej, szürke, deres de még tarka ló is versenyzett a 12. Ludasi Betyárnapon. Hátas-lovas és fogatos ügyességi lóversenyeket láthatott a közönség.
18:45, Frissítve: 20:25

Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok!

Ismét népzenétől volt hangos az oromhegyesi Faluház. Idén is megszervezték a nemzetközi Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok elnevezésű népzenei találkozót. A programon több mint 10 környékbeli és magyarországi csoport mutatkozott be.
17:20, Frissítve: 17:32

Gasztronómiai fesztivál Óbecsén

Az esős időjárás miatt a helyszín ezúttal a városi piac volt. A szervezők különféle ételekkel, termelői piaccal és koncertekkel várták a látogatókat.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.