Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Érvénybe lépett a tűzszünet Izraelben

2021.05.21
12:51
2021.05.21
16:18
Forrás
MTI
Az ország védelmi erői és a Hamász fegyveresei között Egyiptom közvetített.

A Gázai övezetben élők az utcákon ünnepelték, hogy 11 nap ostromállapot után elhallgattak a fegyverek. A Hamász szóvivői ugyanakkor figyelmeztetnek, továbbra is a ravaszon tartják az ujjukat és követelik Izraeltől, hogy szabjon gátat a Jeruzsálemben tapasztalható erőszaknak, illetve, hogy térítse meg a Gázai övezetben bombázásokkal okozott károkat.

Az izraeli vezetők úgy fogalmaztak, továbbra is készenlétben állnak erőik és a tűzszünet megsértése esetén viszonozzák a tüzet.

Joe Biden amerikai elnök támogatásáról biztosította az elpusztított Gázai övezet újjáépítési munkálatait. Az Európai Unió vezetői üdvözölték az Izrael és a Hamász közötti tűzszünetről szóló bejelentést. A helyzet megszilárdítására, és a tartós béke megteremtésére szólítottak fel.

A megegyezés megszületésében kulcsszerepet játszó kairói kormány megfigyelőket küld mind az izraeli, mind a palesztinok által uralt területre, annak érdekében, hogy felügyeljék, hogy a felek betartják-e a tűzszünet feltételeit.

Izrael
Gáza
tűzszünet
palesztin

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.