Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Észak-Korea újabb rakétakísérlete

2022.01.30
08:42
2022.01.30
08:54
Forrás
hirado.hu
Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre, amelyben a közép hatótávolságú ballisztikus rakéta 800 kilométert repült a nyílt tenger irányába – jelentette be a dél-koreai hadsereg.

A rakéta harminc perces útja során 2000 kilométeres magasságot ért el. Ez volt az észak-koreai rezsim hetedik erődemonstrációja az idén.

Phenjan 2022 eleje óta rakétakilövések sorozatát hajtja végre. A vasárnapi kísérlettel Észak-Korea megszegte a közepes és nagy hatótávolságú rakéták tesztelésére vonatkozó, saját maga által elrendelt moratóriumát. A tesztelési tilalom a nukleáris kísérletekre is vonatkozott. A közepes hatótávolságú rakéták olyan fegyverek, amelyek hatótávolsága 800 és 5500 kilométer között van.

Mun Dzse In dél-koreai elnök az ENSZ-határozatok megsértésével vádolta meg Észak-Koreát.

A világszervezet Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatai megtiltják Észak-Koreának a ballisztikus rakéták tesztelését. A ballisztikus rakéták egyes típusai nukleáris robbanófej hordozására is alkalmasak.

A vasárnapi teszt előtt az ország azt közölte, hogy a csütörtökön kipróbált két harcászati irányított rakétával ellenőrizték az azokon elhelyezett hagyományos robbanófejek teljesítményét.

Észak-Korea rendszeresen tesztel különböző típusú rakétákat. A phenjani kommunista vezetés évek óta folytatja a nukleáris robbanófejjel felszerelhető rakéták fejlesztését. Ezért kemény nemzetközi szankciókkal sújtják.

A rakétakísérleteivel kapcsolatos bírálatokkal szemben Észak-Korea azt állítja, hogy egyebek között az önvédelemhez való jogát gyakorolja. Az ország korábban nukleáris hatalomnak nyilvánította magát.

Az Észak-Koreával folytatott amerikai tárgyalásokon mintegy három éve nincs előrelépés. Donald Trump korábbi amerikai elnök két csúcstalálkozón is találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, de ezek a megbeszélések nem vezettek eredményre.

Észak-Korea
rakéta
rakétakísérlet
Kim Dzsong Un
Donald Trump

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.