Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/ Frank Augstein

Európai járványkörkép

2021.01.19
13:02
2021.01.19
13:08
Forrás
Pannon RTV
Változó a helyzet Európa-szerte, ami a koronavírust illeti.

Miközben több országban megkezdődött a koronavírus elleni tömeges oltás, és több helyen, mint például Spanyolországban és Olaszországban már a második adag beadását is megkezdték, addig egyre több ország szigorít vagy hosszabbítja meg az eddig érvényben lévő korlátozásokat.

Ausztriában a többi országhoz hasonlóan első körben az idősotthonokban kezdték meg a tömeges oltást. Vasárnaptól életbe léptek az újabb szigorítások. Február 8-ig marad a kijárási tilalom, az iskolák, éttermek, kávézók továbbra sem nyitnak ki, csak az élelmiszerüzletek. A korlátozások bevezetése ellen a hétvégén hatalmas tömeg gyűlt össze az osztrák fővárosban.

Fetes Kata, tudósító, Ausztria: „Nagyon sokan a vállalkozók közül elégedetlenek a lezárással, illetve a korlátozásokkal kapcsolatban. Szombaton hatalmas demonstráció volt Bécsben, több mint 10 ezer ember vonult fel a Ringstraßen maszk nélkül a korlátozásokat hosszabbító rendelkezések ellen. Az emberek hangulata megviselt.”

Tanjug/AP Photo/ Frank Augstein

Nem javul a helyzet az Egyesült Királyságban sem, ahol a koronavírus gyorsabban terjedő mutációjával küzdenek. Továbbra is egyre több fertőzöttet regisztrálnak, a halálozási arányt tekintve pedig a brit szigetek listavezető Európában, eddig ugyanis összesen mintegy 90 ezren hunytak el a kór szövődményeiben. Keddtől egyébként karanténba kell vonulniuk és negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk az Egyesült Királyságba utazóknak.

A járvány kezdete óta nem sok hírt lehetett olvasni Svájccal kapcsolatban. A 8,5 millió lakosú országban összesen félmillió fertőzöttet regisztráltak, és több mint 8700-an hunytak el a vírus következtében. Svájcban egyáltalán nem vezettek be kijárási tilalmat a járvány kezdete óta. A Zürich mellett élő Szabados Ágnes szociális munkásként dolgozik egy általános iskolában. Mint mondta, az országban hétfő óta vezettek be újabb szigorításokat, amely a maszkviselésre és a gyülekezési tilalomra vonatkozik, továbbá csak az élelmiszerüzletek tarthatnak nyitva.

Szabados Ágnes, Svájc: „Itt Svájcban minden elég laza volt, nagyon sok mindent megengedtek, mindenhol tudtunk közlekedni. Ezzel nem volt gond, csak most nagyon megemelkedett a fertőzöttek száma, ezért muszáj volt szigorítani. Úgy veszem észre, hogy a svájci lakosságnak már nagyon elege van ebből az egész szituációból. Mindenki nagyon feszült, a munkahelyemen is észre lehet venni a szülőkön, a gyerekeken, a tanárokon. Elvileg már fel lehet venni az oltás és lehet is rá jelentkezni.”

Tanjug/AP Photo/ Frank Augstein

Svédországban sem vezettek be kijárási korlátozást, sőt más szigorúbb intézkedést sem alkalmaztak a járvány kezdete óta, ami miatt az európai közvélemény negatív kritikával illette a skandináv kormányt. A Malmöhöz közel élő Toldi-Ágó Anett elmondta, a maszkviselés sem tartozik a svéd kormány által előírt rendelkezések közé. Az emberek ugyanakkor bizakodnak a tömeges oltás miatt, mivel az elmúlt hónapokban megugrott a fertőzöttek száma. Svédországban eddig mintegy 80 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be.

Toldi-Ágó Anett, Svédország: „Az egész járványhelyzet kezdete óta úgy érzem, hogy a svéd lakosság nagyon lojális a kormánnyal szemben. Ez azt jelenti, hogy azokat az ajánlásokat, amiket ők adnak, azt betartják. Itt a környezetemben a munkatársaim, illetve a szomszédok körében mindenki nagyon pozitívan áll hozzá az oltáshoz, abszolút nem szkeptikusak. Persze mindannyian úgy vagyunk vele, hogy először a fizikocsoportok és az egészségügyi dolgozók kapják meg először, utána szerintem a nagy többség fel fogja venni az oltást.”

Pixabay/Alexandra_Koch

Sokan az oltóanyagtól várják a járványhelyzet enyhülését. Abban bíznak, hogy a tömeges oltásnak köszönhetően Európa-szerte fokozatosan lazítanak majd az érvényben lévő korlátozásokon - erről azonban egyelőre még nem hangzott el konkrétum az illetékesek részéről.

koronavírus
Svájc
Svédország
Egyesült Királyság
Ausztria

Most

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.