Ugrás a tartalomra
FoNet/AP

Félmilliónál több fertőzött világszerte

2020-03-27
16:50
2020-03-28
07:19
Forrás
Pannon RTV
Már több mint 25 ezren haltak bele a koronavírus szövődményeibe világszerte. Csaknem 560 ezren fertőződtek meg mostanáig, de biztató, hogy több mint 130 ezren gyógyultak ki a betegségből.

Élőkép a globális járvány adatairól:

Az összes elhunyt harmada Olaszországból való, Itáliában már 9000 fölé emelkedett az áldozatok száma. Csak az utóbbi 24 órában 969 ember vesztette életét a koronavírus miatt, s ezzel újabb negatív rekordot döntött Olaszország.

Spanyolországban eddig 4900-an haltak meg, többen, mint Kínában. Az Amerikai Egyesült Államokban is rohamosan terjed a vírus. Eddig több mint 86 ezerre tehető a fertőzöttek száma és már legkevesebb 1300 életet követelt a kór.

Az Amerikai Egyesült Államokban a vírus-fertőzöttek száma meghaladta a Kínában regisztrált fertőzöttek számát. Az amerikai tagállamok szerinti megoszlást tekintve a járvány legerőteljesebben New York államban és a vele szomszédos New Jerseyben, valamint a nyugati parti Kaliforniában szedi áldozatait. Boris Jaramazović, a Pannon RTV korábbi műszaki igazgatója, aki New Yorkban él, elmondta, ő és felesége is otthonról dolgoznak. A gyerekeik távoktatással tanulnak. Kiemelte: „Javasolt, hogy az emberek ne menjenek ki az utcára. Azt tudom mondani, hogy karantén életet élünk. Az utcák nagyjából üresek. Lehet látni sétáló embereket, de ezek azok, akiknek ott kell lenniük. Az egészségügyben dolgozók, a postaszolgálat. A rendőrség, a tűzoltóság.”

Pozitív lett a brit miniszterelnök, Boris Johnson koronavírus-tesztje. Az elmúlt 24 órában enyhe tünetei jelentkeztek, emiatt végezték el rajta a vizsgálatot. Erről ő maga számolt be Twitteren. Közölte azt is, hogy most elkülöníti magát a Downing Street-en. Továbbra is a kormány élén marad: „Köszönöm mindenkinek, aki azt teszi, amit én és otthonról dolgozik, annak érdekében, hogy megállítsa a vírus háztartásról háztartása történő terjedését. Ez a módja annak, hogy győzzünk. Együtt fogjuk legyőzni. Maradjanak otthon, óvják az egészségügyi szolgálatot, életet menthet.”

Spanyolország háborúban áll a koronavírussal - erről Pedro Sánchez miniszterelnök beszélt. A hivatalos spanyol adatok szerint az utóbbi 24 órában 769-en haltak meg.

Aggasztó, hogy a koronavírus-fertőzés gócpontjának számító észak-olaszországi Lombardiában az elmúlt napok csökkenése után ismét emelkedni kezdett a diagnosztizált fertőzöttek száma. A helyzetről egy Olaszországban élő magyar férfi, Nagy Zsolt beszélt: „Betartjuk, betartják ezeket az emberek. Az emberek betartják, a nagy részük betartja ezeket az intézkedéseket. Meg kell érteni, hogy nincs mese, nincs más. Az emberek életét befolyásolja, mert nagyon le van szűkítve a mozgásterünk. Csak gyógyszer és élelmiszer vásárlásra hagyhatjuk el a lakhelyünket.”

Romániában a fertőzött, de enyhe tüneteket mutató orvosokat is bevetnék az új koronavírus-járvány elleni küzdelembe. Szlovákiában szombattól hatályba lép az az intézkedés, amely szerint a 65 évesnél idősebbek külön időszakban, reggel 9-től 12 óráig vásárolhatnak az üzletekben.

koronavírus
Amerikai Egyesült Államok
New York
New Jersey
Spanyolország
Olaszország
Boris Johnson
Pedro Sanchez
Románia
Szlovákia

Most

Népszerű