Ugrás a tartalomra
Tanjug/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

Felravatalozták II. Erzsébet királynő koporsóját - VIDEÓ

2022.09.14
16:51
2022.09.14
17:47
Forrás
MTI
Ezzel megkezdődött a négynapos nyilvános ravatalozás a Westminster Hallban.

Felravatalozták a múlt héten elhunyt brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsóját a londoni parlament legősibb épületében, a Westminster Hallban.

A koporsót délután a Buckingham-palotából lovak vontatta ágyútalpon vitték a parlamenthez.

Az ágyútalp mögött III. Károly és három testvére, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja haladt gyalogosan.

Vilmos és Harry a protokoll szerint egymás mellett sétált összetartozásuk jeleként. Vilmos katonai egyenruhát viselt, Harry ellenben öltönyben volt, mert a temetésre nem vehet fel katonai egyenruhát.

A menet végighaladt a Buckingham-palota és az Admiralitás között húzódó, mélyvörös aszfaltjáról híres sugárúton, a Mallon, majd a királyi lovas testőrség laktanyájának árkádjait elhagyva ráfordult a londoni kormányzati negyed főutcájára, a Whitehallra.
    Itt elhaladt az I. világháború brit katonaáldozatainak 1920-ban emelt emlékmű, a Cenotaph mellett - ahol a királynő a háborút lezáró tűzszünet évfordulóján 90 esztendős koráig minden évben személyesen koszorúzott -, majd megérkezett az 1097-ben emelt Westminster Hall bejáratához.
    A koporsót a brit hadsereg gránátos őrezredének nyolc fiatal katonája vitte be a vállán a hatalmas, ősi parlamenti épületbe, és elhelyezte a ravatalhoz kialakított emelvényen.
    A ravatalozóhelyiség a vasárnap éjfélig tartó időszakban minden egyes nap 24 órán át - esetenként egy-egy órás takarítási szünetekkel - nyitva lesz a lakosság előtt.
    A londoni hatóságok előzetes várakozása szerint e négy nap alatt legalább 400 ezren keresik fel majd fel a ravatalt.
    A Scotland Yard közölte: a lakosságot folyamatosan tájékoztatják, hogy milyen hosszú a sor és várhatóan mennyi időbe telik, mire a sor végén állók a Westminster Hallba érnek.
    A londoni városházán készültek olyan előrejelzési forgatókönyvek, amelyek nem zárják ki, hogy bizonyos időszakokban akár 30 órát is sorban kell állniuk a látogatóknak.
    A sor számára 8 kilométeres útszakaszt jelöltek ki, amely a Westminster Halltól a Lambeth hídon át a Temze keleti, illetve déli rakpartján végighaladva túlnyúlik a Tower híd vonalán is.
    A búcsúszertartás szeptember 19-én, jövő hétfőn lesz a közeli Westminster apátságban, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomában.
    A királynőt ugyanaznap a királyi család legnagyobb és legősibb angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében meghalt férje, Fülöp edinburgh-i herceg is nyugszik.

II. Erzsébet
temetés

Most

14:36, Frissítve: 16:41

High-Tech Suli Óbecsén

Korszerű digitális tantermet avattak fel az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában. Az intézmény a magyarországi Mészáros Csoport által létrehozott High-Tech Suli program pályázatán 30 millió forintos támogatást nyert.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.