Ugrás a tartalomra

Felrobbant egy vegyi üzem Houston mellett

2017-08-31
11:12
2017-10-04
12:29
Forrás
HVG.hu, fotó: RTS
Két robbanás történt a Texasban államban található Arkema vegyi üzemben. A hatóságok bejelentették, hogy a detonáció miatt lezárják a keleti partot ellátó olajvezetéket.

A szerencsétlenséget a szivárgó mérgező anyagok miatt rendkívül veszélyesnek minősítették. A Houstontól mintegy 50 kilométernyire északkeletre lévő Crosbyban lévő üzem környékét már kedden két és fél kilométeres körzetben kiürítették, de néhány a helyszínen intézkedő rendőrt és segélymunkást gázmérgezéssel kórházba szállítottak. Az amerikai vegyi cég képviselője szerint az áradás és a tűz miatt kiszabaduló kémiai anyagok nem halálosak. Az Amerikai Egyesült Államokat sújtó, főként Louisiana és Texas államot érintő Harvey trópusi vihar halálos áldozatainak száma csütörtökön 35-re emelkedett.

Előzmény:

Az üzem vezetése korábban bejelentette, hogy az ott tárolt anyagok hűtése lehetetlenné vált, miután az áradások miatt megszakadt az áramszolgáltatás. Robbanásokat hallottak abból a Houston melletti vegyi üzemből, amelyet elöntött a Harvey hurrikán keltette áradás. Az üzem vezetése már korábban bejelentette, hogy az ott tárolt anyagok hűtése lehetetlenné vált, miután az áradások miatt megszakadt az áramszolgáltatás. A tartalék generátorok is tönkrementek, így várható volt, hogy a telepen tűz üt ki, vagy akár felrobban. A dolgozókat már korábban evakuálták, és az üzem 2,5 kilométeres körzetéből is kimenekítették a lakókat, mivel a robbanások és a tűz hatására egészségkárosító hatású gázok szabadulhatnak fel.

robban
vegyi üzem
Houston
Texas

Most

Népszerű