Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Egyesült Nemzetek Szervezete

2020-09-21
19:20
2020-09-21
19:46
Forrás
Tanjug, hu.euronews.com
A világ vezetői az egynapos konferencián egy közös nyilatkozatot fogadnak el.

Fotó: Tanjug/Manuel Elías/United Nations via AP

Az országok képviselői egyetértettek abban, hogy szorosabb együttműködésre van szükség a szervezet tagállamai között. Az Egyesült Nemzetek Szervezetét a második világháború után alapították, hogy megakadályozzák az újabb hasonló konfliktusok kialakulását.

A nemzetközi szervezet fő céljai: fenntartani a világon a békét és a biztonságot, fejleszteni a baráti kapcsolatokat, együttműködést elérni a nemzetközi problémák megoldásában, és harmonizálni a közös célok eléréséért tett erőfeszítéseket az országok között.

Bár sokszor nem úgy tűnhet, de az ENSZ megalakulása óta az emberiség viszonylagos békében él – a konfliktusokban elhunytak számának jelentős visszaesése mindenesetre ezt mutatja.

A háborús uszítók is kevésbé tudják elkerülni a felelősségre vonást. A nemzetközi együttműködés tette lehetővé például háborús bűnösök felelősségre vonási eljárásának megkezdését.

A Világélelmezési programon keresztül az ENSZ számtalan életet ment meg az éhínség sújtotta területeken, a világszervezet Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO pedig az emberiség „intellektuális és morális szolidaritását” hivatott elősegíteni.

  ENSZ
  Egyesült Nemzetek Szervezete
  75
  évforduló
  világháború

  Most

  21:15

  Ökoturizmus két keréken

  Kerékpárosok részére épült fából, rusztikus pihenőhely Ludason. Az EcoVeloTour projekt az ökoturizmus valamint a kerékpáros turizmus integrálását célozza meg.
  19:51, Frissítve: 19:59

  Koronavírus-járvány Európában

  A koronavírus-járvány lassítása érdekében Lengyelországban zárva tartják a temetőket, Olaszországban naponta mintegy ezren kerülnek kórházba, meghosszabbították a szükségállapotot Csehországban, gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában.

  Népszerű