Ugrás a tartalomra
Tanjug/Remo Casilli/Pool via AP

Ferenc pápa: Eljött az irányváltás ideje

2020.12.13
11:33
2022.05.03
20:42
Forrás
portfolio.hu, MTI, euronews.com
Eljött az irányváltás ideje, ne lopjuk el a jobb jövő iránti reményt az új generációktól – fogalmazott a klímacsúcsra készített videóüzenetében Ferenc pápa.

Kiemelte, a Szentszék is csatlakozik ahhoz a stratégiához, amely a nettó szén-dioxid kibocsátások nullára csökkentését tűzi ki célul. Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a Szentszék stratégiája két szinten valósul meg, egyrészt Vatikán Városállam elkötelezi magát, hogy 2050-re nullára csökkenti a nettó szén-dioxid kibocsátását, másrészt a Szentszék előmozdítja az átfogó ökológiára nevelést.

„A jelenlegi járványhelyzet és az éghajlatváltozás, amelyeknek nemcsak környezeti, hanem etikai, társadalmi, gazdasági és politikai jelentősége is van, mindenekelőtt a legszegényebbek és a legkiszolgáltatottabbak életére van hatással. Hangsúlyozom, hogy a mi felelősségünk, hogy közösségi szinten és szolidáris elkötelezettséggel támogassuk a gondoskodás, a törődés kultúráját, amely az emberi méltóságot és a közjót helyezi a középpontba.”

Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Kép: Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

"Éghajlati vészhelyzet" elrendelésére kért minden országot António Guterres ENSZ-főtitkár a párizsi klímaegyezmény elfogadásának 5. évfordulóján tartott virtuális csúcstalálkozón. Az éghajlati vészhelyzetnek mindaddig érvényben kell maradnia, amíg nem sikerül elérni a karbonsemlegességet, azaz további üvegházhatású gáz nem kerül a Föld légkörébe - közölte Guterres. Figyelmeztetett: ha a nemzetközi közösség nem változtat irányvonalat, a Föld ebben az évszázadban feltehetően a "katasztrofális", több mint 3 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés felé halad majd. A csúcstalálkozó házigazdája az ENSZ, Nagy-Britannia és Franciaország volt Chile és Olaszország közreműködésével. A videokapcsolat segítségével beszédet mondók között volt Hszi Csin-ping kínai elnök, Narendra Modi indiai és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, valamint Angela Merkel német kancellár, és Aleksandar Vučić szerb elnök is.

Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Kép: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Az USA újra csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez. Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok megválasztott elnöke bejelentette, hogy országa heteken belül újra csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez. Az USA – Donald Trump döntése nyomán – kilépett a megállapodásból. „A világ öt éve azért fogott össze, hogy tető alá hozza a klímaváltozásról szóló Párizsi Egyezményt. Az Egyesült Államok 39 nap múlva újra csatlakozik a megállapodáshoz” – tweetelte épp a párizsi megállapodás ötödik évfordulójának napján Biden. Arra fogjuk ösztönözni a világot, hogy tegyen további és gyorsabb lépéseket a klímaválság megoldásáért – tette hozzá a megválasztott elnök.

klíma
klímacsúcs
irányváltás
vészhelyzet
éghajlati
António Guterres
ENSZ-főtitkár
Ferenc pápa

Most

18:02, Frissítve: 19:41

Falugazdászok Székelykevén

Falugazdászok tanácskoztak Székelykevén. 21 iroda vajdasági képviselője volt jelen az eseményen. A munkamegbeszélésen részt vett Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke is.

Népszerű