Ugrás a tartalomra
pixabay/arcaion

Fogyóban a bolygó ivóvize

2019-08-12
15:46
2019-08-14
17:15
Forrás
Pannon RTV
A világ egynegyede komoly vízhiánnyal néz szembe. Az ezzel foglalkozó nemzetközi intézet felmérései alapján 17 országban már kritikus méreteket ölt a vízhiány.

A növekvő igények és a rohamosan csökkenő vízkészlet főleg a Közel-kelet és Észak-Afrika országait veszélyezteti. A népesség növekedése és a klímaváltozás nagyban gyorsítja a vízkészlet felhasználását. Megoldást jelentene a hatékonyabb vízgazdálkodás és a szennyvíz tisztítása a folyamat lassítása érdekében. A felmérés kitér térségünkre is. A jelentés szerint sem Szerbiát, sem Magyarországot nem érinti a vízhiány.

Kalocsa Béla, vízügyi szakember, Magyarország: „Mivel a Kárpát-medence egy medence, és a környező magasabb területekről ide jönnek a vizek, ezért mi jó pár évig még bőven fogunk kapni vizet. Természetesen bizonyos térségekben érzékelhető a vízhiány, ilyen például a Duna-Tisza-közi Hátság. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Kárpát-medence még egy darabig nem fogja érezni azt, ami a globális vízhiány lehet. Ez egyelőre csak bizonyos térségeket érint, mint például Észak-Afrika. Ugyanakkor egyes magyarországi területeken a talajvízszint csökkenése elérte a 8-10 métert is.”

A szakember elmondása szerint általában a magasabb területeken tapasztalható nagyobb talajvíz-hiány, ilyen jelenség pedig már a Tisza-völgyben is érzékelhető. Vízvisszatartási intézkedések már régóta léteznek, ezek egyike a víztározó rendszerek kialakítása kisebb vízfolyásokon.

Habár állítása szerint egyértelmű magyarázat még nincs az okok tekintetében, a klímaváltozás nagyban hozzájárul a kritikus vízhiányhoz világszerte.

víz
ivóvíz
vízhiány
országrangsor
Világ Erőforrásai Intézet
szárazság

Most

22:27, Frissítve: 22:44

Ismét erdőtűz pusztít Gran Canaria szigetén

Mintegy négyezer embert kellett kitelepíteni a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián tomboló erdőtűz miatt – közölte a Kanári-szigetek elnöke vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján.
22:04

Százezrek tüntettek békésen Hongkongban

Több százezren tüntettek békésen vasárnap Hongkongban, azt mutatva, hogy a mozgalom továbbra is széles támogatást tud maga mögött a nemzetközi repülőtér működését megbénító ülőtüntetés után is.
21:35, Frissítve: 21:41

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

Meggyilkolta családjának öt tagját, majd önmagával is végzett egy tizenéves a Volga-menti Uljanovszk megye Patrikejevo falujában - jelentették vasárnap orosz hírügynökségek.
16:10, Frissítve: 16:48

Dinnyét vegyenek!

A közkedvelt nyári gyümölcs kilóját a szabadkai tejpiacon már 15 dinárért is meg lehetett vásárolni a hétvégén. Vasárnap rengeteg friss terméket kínáltak az árusok, de vásárolókból sem volt hiány.

Népszerű

Szakad a hó Ausztráliában

Hideghullám érte el Délkelet-Ausztráliát, a hegyvidéki területeken a hőmérséklet -3 fok körül mozgott.

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.