Ugrás a tartalomra
pixabay/arcaion

Fogyóban a bolygó ivóvize

2019-08-12
15:46
2019-08-14
17:15
Forrás
Pannon RTV
A világ egynegyede komoly vízhiánnyal néz szembe. Az ezzel foglalkozó nemzetközi intézet felmérései alapján 17 országban már kritikus méreteket ölt a vízhiány.

A növekvő igények és a rohamosan csökkenő vízkészlet főleg a Közel-kelet és Észak-Afrika országait veszélyezteti. A népesség növekedése és a klímaváltozás nagyban gyorsítja a vízkészlet felhasználását. Megoldást jelentene a hatékonyabb vízgazdálkodás és a szennyvíz tisztítása a folyamat lassítása érdekében. A felmérés kitér térségünkre is. A jelentés szerint sem Szerbiát, sem Magyarországot nem érinti a vízhiány.

Kalocsa Béla, vízügyi szakember, Magyarország: „Mivel a Kárpát-medence egy medence, és a környező magasabb területekről ide jönnek a vizek, ezért mi jó pár évig még bőven fogunk kapni vizet. Természetesen bizonyos térségekben érzékelhető a vízhiány, ilyen például a Duna-Tisza-közi Hátság. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Kárpát-medence még egy darabig nem fogja érezni azt, ami a globális vízhiány lehet. Ez egyelőre csak bizonyos térségeket érint, mint például Észak-Afrika. Ugyanakkor egyes magyarországi területeken a talajvízszint csökkenése elérte a 8-10 métert is.”

A szakember elmondása szerint általában a magasabb területeken tapasztalható nagyobb talajvíz-hiány, ilyen jelenség pedig már a Tisza-völgyben is érzékelhető. Vízvisszatartási intézkedések már régóta léteznek, ezek egyike a víztározó rendszerek kialakítása kisebb vízfolyásokon.

Habár állítása szerint egyértelmű magyarázat még nincs az okok tekintetében, a klímaváltozás nagyban hozzájárul a kritikus vízhiányhoz világszerte.

víz
ivóvíz
vízhiány
országrangsor
Világ Erőforrásai Intézet
szárazság

Most

23:58, Frissítve: 00:17

Örömvasárnap

Advent harmadik vasárnapján az Úr eljövetelének közeledtét ünnepeljük. Meggyújtjuk a rózsaszín gyertyát az adventi koszorún.
22:15, Frissítve: 22:20

Melegrekordok dőlhetnek meg

Akár 16 fokig is emelkedhet a jövő héten a hőmérő higanyszála, melegrekordok dőlhetnek meg térségünkben - olvasható az előrejelzésekben. Számottevő csapadékra nem kell számítanunk.

Népszerű