Ugrás a tartalomra
pixabay/arcaion

Fogyóban a bolygó ivóvize

2019-08-12
15:46
2019-08-14
17:15
Forrás
Pannon RTV
A világ egynegyede komoly vízhiánnyal néz szembe. Az ezzel foglalkozó nemzetközi intézet felmérései alapján 17 országban már kritikus méreteket ölt a vízhiány.

A növekvő igények és a rohamosan csökkenő vízkészlet főleg a Közel-kelet és Észak-Afrika országait veszélyezteti. A népesség növekedése és a klímaváltozás nagyban gyorsítja a vízkészlet felhasználását. Megoldást jelentene a hatékonyabb vízgazdálkodás és a szennyvíz tisztítása a folyamat lassítása érdekében. A felmérés kitér térségünkre is. A jelentés szerint sem Szerbiát, sem Magyarországot nem érinti a vízhiány.

Kalocsa Béla, vízügyi szakember, Magyarország: „Mivel a Kárpát-medence egy medence, és a környező magasabb területekről ide jönnek a vizek, ezért mi jó pár évig még bőven fogunk kapni vizet. Természetesen bizonyos térségekben érzékelhető a vízhiány, ilyen például a Duna-Tisza-közi Hátság. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Kárpát-medence még egy darabig nem fogja érezni azt, ami a globális vízhiány lehet. Ez egyelőre csak bizonyos térségeket érint, mint például Észak-Afrika. Ugyanakkor egyes magyarországi területeken a talajvízszint csökkenése elérte a 8-10 métert is.”

A szakember elmondása szerint általában a magasabb területeken tapasztalható nagyobb talajvíz-hiány, ilyen jelenség pedig már a Tisza-völgyben is érzékelhető. Vízvisszatartási intézkedések már régóta léteznek, ezek egyike a víztározó rendszerek kialakítása kisebb vízfolyásokon.

Habár állítása szerint egyértelmű magyarázat még nincs az okok tekintetében, a klímaváltozás nagyban hozzájárul a kritikus vízhiányhoz világszerte.

víz
ivóvíz
vízhiány
országrangsor
Világ Erőforrásai Intézet
szárazság

Most

16:13, Frissítve: 18:52

Várja a gólyákat az Európa Kollégium

Szeptember elsejéig, vagyis még két hétig jelentkezhetnek azok az elsőéves egyetemi és főiskolai hallgatók, akik az újvidéki Európa Kollégiumban szeretnének lakni az elkövetkező tanévben.

Népszerű

Karantén vár a Szerbiába utazókra?

Szerbia PCR-teszt kötelezettséget és karantént róhat ki az országba utazó külföldiek számára - erről ír a szerb sajtó. A hírt Branislav Tiodorović, a válságstáb tagja is megerősítette.