Ugrás a tartalomra
pixabay/arcaion

Fogyóban a bolygó ivóvize

2019-08-12
15:46
2019-08-14
17:15
Forrás
Pannon RTV
A világ egynegyede komoly vízhiánnyal néz szembe. Az ezzel foglalkozó nemzetközi intézet felmérései alapján 17 országban már kritikus méreteket ölt a vízhiány.

A növekvő igények és a rohamosan csökkenő vízkészlet főleg a Közel-kelet és Észak-Afrika országait veszélyezteti. A népesség növekedése és a klímaváltozás nagyban gyorsítja a vízkészlet felhasználását. Megoldást jelentene a hatékonyabb vízgazdálkodás és a szennyvíz tisztítása a folyamat lassítása érdekében. A felmérés kitér térségünkre is. A jelentés szerint sem Szerbiát, sem Magyarországot nem érinti a vízhiány.

Kalocsa Béla, vízügyi szakember, Magyarország: „Mivel a Kárpát-medence egy medence, és a környező magasabb területekről ide jönnek a vizek, ezért mi jó pár évig még bőven fogunk kapni vizet. Természetesen bizonyos térségekben érzékelhető a vízhiány, ilyen például a Duna-Tisza-közi Hátság. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Kárpát-medence még egy darabig nem fogja érezni azt, ami a globális vízhiány lehet. Ez egyelőre csak bizonyos térségeket érint, mint például Észak-Afrika. Ugyanakkor egyes magyarországi területeken a talajvízszint csökkenése elérte a 8-10 métert is.”

A szakember elmondása szerint általában a magasabb területeken tapasztalható nagyobb talajvíz-hiány, ilyen jelenség pedig már a Tisza-völgyben is érzékelhető. Vízvisszatartási intézkedések már régóta léteznek, ezek egyike a víztározó rendszerek kialakítása kisebb vízfolyásokon.

Habár állítása szerint egyértelmű magyarázat még nincs az okok tekintetében, a klímaváltozás nagyban hozzájárul a kritikus vízhiányhoz világszerte.

víz
ivóvíz
vízhiány
országrangsor
Világ Erőforrásai Intézet
szárazság

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.