Ugrás a tartalomra
Tanjug/DHA via AP

Földrengés Törökországban, többen meghaltak

2020-01-24
21:14
2020-01-29
10:29
Forrás
MTI, Szerbiai RTV
Erős, 6,8-as fokozatú földrengés rázta meg pénteken este Délkelet-Törökországot.

A rengés epicentruma Ankarától mintegy 550 kilométerre, keletre volt, mintegy 10 kilométeres mélységben - közölte a török katasztrófavédelem. Jelentésük szerint a természeti csapásban legkevesebb 22 ember meghalt, de az áldozatok száma ettől jóval magasabb is lehet. Több mint 1000 ember sérült meg, és legalább 30-an a romok alá szorultak, a mentés egész éjszaka tartott.

Az isztambuli Kandilli megfigyelőállomás ennél valamivel mérsékeltebb, 6,5-ös erősségű rengésről számolt be, amely 4,8 kilométeres mélységből indult ki. A török katasztrófavédelem azóta már két, 5-ös fokozatúnál nagyobb utórengést rögzített, míg a Kandilli szerint a legerősebb utórengés 4,5-ös volt.

A térség lakosai ijedtükben az utcára menekültek, a helyzetet azonban nehezíti, hogy Elazig tartományban a hőmérséklet a hajnali órákban várhatóan -9 Celsius-fokig csökken. A katasztrófavédelem ennek ellenére arra szólította fel az embereket, hogy semmi esetre ne térjenek vissza azokba az épületekbe, amelyek megrongálódtak. Egyúttal közölték: a mentőegységekkel, amelyek csaknem az egész ország területéről az érintett térségbe tartanak, mintegy 1700 sátrat, 1700 ágyat és 9200 takarót szállítanak a rászorulóknak.

Fotó: Tanjug/IHA via AP

A rengést a környező tartományokban: Diyarbakirban, Adiyamanban, Adanában, Hatayban, Osmaniyében, Tunceliben, Gaziantepben, Sanliurfában és Malatyában is érezni lehetett.

Süleyman Soylu török belügyminiszter korábban azt mondta, hogy Sivrice településen négy-öt ház összeomlott, Elazig városában pedig tíz épületben keletkezett kár. Hozzátette: Malatya tartomány Pütürge településén ugyancsak romba dőlt néhány ház, vagy súlyos kárt szenvedett. Soylu jelezte azt is, hogy Elazig tartomány Maden településén egy négy- vagy ötemeletes lakóház is összeomlott, és vannak, akik a romok alatt rekedtek.

Fotó: Tanjug/DHA via AP

Délkelet-Törökországnak ez a része helyi viszonylatban a ritkábban lakott vidékek közé tartozik, a hegyek magassága néhol eléri a 2300 métert. A rengés epicentrumának közvetlen környezetében főként kisebb, nehezebben megközelíthető falvak találhatók, ami ugyancsak hátráltatja a hatóságok munkáját.

A Reuters jelentése szerint a földrengést Szíriában, Iránban és Libanonban és érezni lehetett.

A héten egyébként már volt földrengés Törökországban, szerdán az ország nyugati részét sújtotta egy 5,6-os erősségű földmozgás.

Törökország
földrengés

Most

17:31

Szibériában is meleg volt a június

Rekordmagas volt a júniusi átlaghőmérséklet a szibériai sarkvidéken - ez derül ki az Európai Unió Földet és a klímaváltozást megfigyelő kutatóprogramjának adataiból.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.