Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

Folytatódnak a harcok, orosz kérésre összeül az ENSZ BT

2022.03.11
07:46
2022.03.11
11:32
Forrás
Pannon RTV
Az éjszaka folyamán is folytatódtak a harcok Ukrajna területén. Ma orosz kérésre összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A felek most biológiai fegyverek készítésével vádolják egymást. Ugyanakkor mind Ukrajna, mind pedig Oroszország tagad.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa Moszkva kérésére ma, közép-európai idő szerint 16 órakor rendkívüli ülést tart az Ukrajnában állítólagosan előállított biológiai fegyverek ügyében – közli a francia sajtó. Oroszország azzal vádolja Washingtont és Kijevet, hogy biológiai fegyverek előállítására szolgáló laboratóriumokat működtetnek Ukrajnában, amit mindkét főváros tagad. Szerda óta az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság azt állítja, hogy Oroszország vegyi fegyvereket vethet be Ukrajnában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök élő Facebook bejelentkezésben reagált az orosz vádakra. Szerinte Oroszország azzal vádol másokat, amit ő maga tervez végrehajtani, ennek fényében pedig fel is tette a kérdést az oroszoknak címezve: Hová fogjátok lőni a vegyi fegyvereiteket? Az Egészségügyi Világszervezet egyébként azt tanácsolta Ukrajnának, hogy semmisítse meg a közegészségügyi laboratóriumokban tárolt veszélyes kórokozókat.

Időközben ülésezett az Európai Tanács tegnap este. Arról döntöttek, továbbra is humanitárius, egészségügyi és pénzügyi támogatást nyújtanak az Ukrajnából menekülőknek és az őket fogadó országoknak. A tagállamok vezetői elismerően nyilatkoztak az Ukrajnával szomszédos országokról azért a szolidaritásért, amellyel a háború elől menekülőket fogadták. Egyúttal megerősítették, hogy az unió védelmet nyújt minden háborús menekültnek. A nyilatkozatban az EU arra szólította fel Oroszországot, hogy tartsa magát a nemzetközi humanitárius szabályokhoz, azaz biztosítson biztonságos kijutást az országot elhagyni kívánó civileknek, és tegye lehetővé, hogy a humanitárius segítség akadálytalanul eljusson az áldozatokhoz és az Ukrajnán belül menedéket keresőkhöz is.

A harcszíntéren a helyzet változatlan volt az éjszaka folyamán is. Az oroszok tovább ostromolták a nagyobb ukrán városokat. Légicsapások érték Ukrajna két városát, Luckot és Dnyiprót. Egy repülőtér és egy üzem volt az elsődleges célpont. Péntek reggel Ukrajna két újabb városából érkeztek jelentések robbanásokról. Az ország északnyugati részén fekvő Luckban egy repülőteret és egy üzemet értek a robbanások, ahol bizonyos vadászrepülőgépek hajtóműveinek javítása folyik. A Kijevtől délkeletre található Dnyipróban három robbanásról is beszámolt az ukrán média, az egyik egy cipőgyárat ért. A másik két becsapódás egy óvoda és egy többlakásos épület közelében történt. A hírek egy halálos áldozatról szólnak.

 Az ukrán légierő tájékoztatása szerint, tegnap 10 orosz harci repülőt lőttek le, és két nagy fegyveres konvojt semmisítettek meg, ugyanakkor ezeket az információkat érdemes fenntartásokkal kezelni. Tegnap az orosz védelmi minisztérium bejelentette: mára tűzszünetet hirdet, és humanitárius folyosók megnyitását tervezi a civilek evakuálására öt városból. A közlemény szerint a menekülési útvonalakat Kijevben, Szumiban, Harkivban, Mariupolban és Csernyihivben nyitják meg.

Több mint egymillió gyermek hagyta már el a háború miatt Ukrajna területét - tájékoztat az UNICEF. A szervezet a humanitárius segítségnyújtás fontosságára hívja fel a figyelmet, továbbá arra, hogy segíteni kell a civil lakosság megfelelő evakuálását. A legtöbb ukrajnai család Lengyelországba, Magyarországra, Szlovákiába, Moldovába és Romániába távozott. A szervezet illetékese egyúttal bejelentette, egészségügyi felszereléssel támogatnak 5 olyan ukrajnai kórházat, amelyek a háborús övezetben találhatók.

orosz-ukrán háború
Volodimir Zelenszkij
ENSZ Biztonsági Tanács

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 17:23

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.

Népszerű