Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Hussein Malla

Folytatódnak a tüntetések Iránban

2022.10.09
19:09
Forrás
Szerbiai RTV, Euronews
Szombaton a tüntetések során legalább két személy vesztette életét és 10-en megsérültek.

Egy férfit azért lőttek le Sanandajban, mert a tüntetőket támogatva dudált. A másik áldozat a tömeg feloszlatása közben vesztette életét, amikor a biztonsági erők tüzet nyitottak a demonstrálókra. Ebben az akcióban további 10 személy sérült meg.

Szombaton élő adásban, a híradó közben hekkelték meg az iráni állami televíziót. A képernyőn hirtelen egy maszk jelent meg, majd Ali Khamenei legfelsőbb vezető képe, körülötte lángokkal. Az akciót az "Adalat Ali", azaz az Ali igazsága nevű csoport vállalta magára - írja a Euronews a BBC-re hivatkozva. A hackereknek csak néhány másodpercre sikerült megszakítaniuk az iráni állami tévé híradóját, mielőtt lekapcsolták őket.

A tüntetések azután lángoltak fel Irán egész területén, hogy a 22 éves kurd nőt Teheránban őrizetbe vett az úgynevezett erkölcsrendészet, mert fejkendője állítólag nem fedte el megfelelően a haját. Mahsa Amini szeptember 16-án, három nappal letartóztatása után halt meg az őrizetben, szemtanúk állítása szerint a rendőrök agyonverték. A kormány azzal érvelt, hogy Amini hirtelen szívrohamban halt meg, de a családja szerint nem volt semmilyen alapbetegsége, úgy vélik, hogy megölték.

Irán
tüntetések

Kapcsolódó tartalmak

Most

10:34

Megérkezik végre az igazi tél?

Vajon milyen időnk lesz februárban? Annyi biztos, hogy folytatódik a változékony időjárás térségünkben, a csapadákos időjárás is jelen lesz hó és eső formájában - jelenti a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.
10:21, Frissítve: 10:37

Erkel Ferenc-est a nagybecskereki leánykollégiumban

Erkel Ferencre, Himnuszunk zeneszerzőjére emlékeztek tegnap este a nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban. A magyar kultúra napja alkalmából megtartott rendezvényt a kollégium a helyi Petőfi MME-vel közösen szervezte meg.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.