Ugrás a tartalomra

A francia elnök pártja és a köré tömörülő koalíció szerzett többséget a választások második fordulójában

2017-06-19
14:12
Emmanuel Macron megválasztott francia elnök pártja, a centrista Köztársaság Lendületben és a köré tömörülő koalíció szerzett többséget a francia törvényhozási választások második fordulójában
Emmanuel Macron megválasztott francia elnök pártja, a centrista Köztársaság Lendületben és a köré tömörülő koalíció szerzett többséget a francia törvényhozási választások második fordulójában. Macron pártja és a szintén centrista Demokrata Mozgalom 355 mandátumot szerzett az 577 fős Nemzetgyűlésben. A köztársaságiak vezette jobbközép 125 képviselői helyre számíthat. A Szocialista Párt várhatóan 34 képviselőt juttat a törvényhozásba. Az adatok szerint a Lázadó Franciaország nevű radikális baloldali pártnak 19 képviselője lesz, míg a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front nyolc helyet szerez a törvényhozásban. A részvétel ugyanakkor, akár csak az első fordulóban példátlanul alacsony volt. A francia választópolgárok mindössze 44,17 százaléka járult az urnákhoz. További rekord a női képviselők száma. 2017-től 155-ről 223-ra emelkedett a számuk. (MTI)

Felmérés: Macron pártja abszolút többséget szerzett a francia választások második fordulójában

Emmanuel Macron francia elnök pártja, a Köztársaság lendületben abszolút többséget szerzett a francia törvényhozási választások második fordulójában - derül ki a Le Monde által urnazáráskor ismertetett felmérésből. A Le Monde a France Télévisions és a Radio France számára készült Ipsos-Sopra Steria közvélemény-kutató felmérését idézve azt írja: Macron pártja és a szintén centrista Francois Bayrou Demokrata Mozgalom (MoDem) nevű tömörülése 355 mandátumot szerez az 577 fős Nemzetgyűlésben. A Köztársaságiak vezette jobbközép 125 képviselői helyre számíthat. A Szocialista Párt várhatóan 34 képviselőt juttat a törvényhozásba. Az adatok szerint a Lázadó Franciaország nevű radikális baloldali pártnak 19 képviselője lesz, míg a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front 8 helyet szerez a törvényhozásban. (MTI, kép: FoNet/AP)FoNet/AP-IZBORI-MAKRON
felmérés
Franciaország
választások
Macron

Most

12:57, Frissítve: 13:43

Megjelent A 100 leg... céglista

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat volt a legnyereségesebb 2016-ban, a Szerbiai Villanygazdaság a legnagyobb, a Bambi konszern kapta a legjobb minősítést az országban.
12:46, Frissítve: 12:57

Nem haladnak megfelelően a Brexit-tárgyalások

Az eddigi haladás nem elég ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a jövőbeli kapcsolatok kérdéseit érintő második tárgyalási szakaszra - mondták pénteki brüsszeli találkozójukon a bennmaradók.

Népszerű