Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Globális élelmiszerválságra figyelmeztet az ENSZ

2022.05.19
15:43
Forrás
Szerbiai RTV
30 százalékkal megnőtt az élelmiszerek ára világszinten a 2021-es év ugyanezen időszakához képest.

Az Ukrajnában folyó háború a gabonafélék, az étolaj, az üzemanyag és a műtrágya globális áremelkedéséhez vezetett. António Guterres ENSZ-főtitkár arra figyelmeztet, hogy ez súlyosbítja majd az élelmiszer-, az energia- és a gazdasági válságot a szegény országokban. Antony Blinken amerikai külügyminiszter arra kérte Oroszországot, hogy tegye lehetővé a fekete-tengeri kikötőkben tárolt gabona biztonságos exportját. Az ENSZ élelmezési programjának vezetője pedig a kikötők megnyitását kérte Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. Mint mondta, ez nem csak Ukrajnáról szól, hanem a legszegényebbekről, akik az éhezés határán állnak.

Ha megnyitjuk a fekete-tengeri kikötőket, fontolják meg az Oroszország elleni szankciók visszavonását - így reagált közleményében az orosz külügyminisztérium az ENSZ élelmezésügyi vezetőjének felszólalására. Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonatermesztője. Az áru többségét a tengeri kikötőjén keresztül exportálta.

élelmiszer
élelmiszerválság
António Guterres

Most

13:30

A mellrákszűrés életet menthet

Továbbra is lehet jelentkezni a HPV elleni védőoltás felvételére Szabadkán, ahogy a bajmoki mammográfiai vizsgálatokra is. A mellrákszűrésre eddig több mint 500 nő jelentkezett.
11:50

Csaknem 40 fokkal köszönt be a július

36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.