Ugrás a tartalomra
Pixabay/Jeevan/illusztráció

Gyilkos hőség Indiában és Pakisztánban

2022.05.17
14:24
2022.05.17
14:31
Forrás
elobolygonk.hu
Egyre több halálos áldozattal jár az Indiában és Pakisztánban tomboló hőhullám.

Már március közepén beköszöntött az a forróság Indiában és Pakisztánban, ami átlagosan június közepén szokott, így felkészületlenül érték az extrém időjárási körülmények mind az országok vezetését, mind pedig a lakosságot. Indiában 25, Pakisztánban 65 ember halálát jelentették hivatalosan, de a valós számok ennél jóval magasabbak lehetnek. Északnyugat- és Közép-Indiában 122 éves melegrekord dőlt meg 38 fok fölötti átlaghőmérséklettel, Új-Delhiben pedig a 43 fokot is meghaladta a hőmérséklet több napon is. A pakisztáni Jacobabadban és Nawabshahban még ennél is melegebb volt, már április végén 49 fokot mértek. Az érintett országok kormányait arra kényszerítette a meleg, hogy bezárják az iskolákat, és azt javasolják az embereknek, hogy maradjanak inkább zárt terekben. A körülmények miatt óriásivá vált az érintett területek energiaigénye, ami áramkimaradásokhoz vezetett, a szénerőművek nem tudják tartani a tempót az igényekkel. Szakértők szerint Indiában és Pakisztánban a következő évtizedekben még súlyosabb hőhullámok lesznek.

hőség
India
Pakisztán

Most

21:29, Frissítve: 21:37

Ötödször ismételték meg a szavazást

617-en adták le voksukat Veliki Trnovac település hatos számú szavazóhelyén a csütörtök esti előzetes eredmények szerint. Itt ötödször ismételték meg a szavazást.
18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.