Ugrás a tartalomra
Pixabay/Jeevan/illusztráció

Gyilkos hőség Indiában és Pakisztánban

2022.05.17
14:24
2022.05.17
14:31
Forrás
elobolygonk.hu
Egyre több halálos áldozattal jár az Indiában és Pakisztánban tomboló hőhullám.

Már március közepén beköszöntött az a forróság Indiában és Pakisztánban, ami átlagosan június közepén szokott, így felkészületlenül érték az extrém időjárási körülmények mind az országok vezetését, mind pedig a lakosságot. Indiában 25, Pakisztánban 65 ember halálát jelentették hivatalosan, de a valós számok ennél jóval magasabbak lehetnek. Északnyugat- és Közép-Indiában 122 éves melegrekord dőlt meg 38 fok fölötti átlaghőmérséklettel, Új-Delhiben pedig a 43 fokot is meghaladta a hőmérséklet több napon is. A pakisztáni Jacobabadban és Nawabshahban még ennél is melegebb volt, már április végén 49 fokot mértek. Az érintett országok kormányait arra kényszerítette a meleg, hogy bezárják az iskolákat, és azt javasolják az embereknek, hogy maradjanak inkább zárt terekben. A körülmények miatt óriásivá vált az érintett területek energiaigénye, ami áramkimaradásokhoz vezetett, a szénerőművek nem tudják tartani a tempót az igényekkel. Szakértők szerint Indiában és Pakisztánban a következő évtizedekben még súlyosabb hőhullámok lesznek.

hőség
India
Pakisztán

Most

08:30, Frissítve: 08:38

Átadták a Ljudevit Mičatek-díjat

Az idén Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke vehette át a Ljudevit Mičatek tartományi elismerést, amit az emberi és kisebbségi jogok területén elért kiemelkedő eredményekért ítélnek oda.
20:28, Frissítve: 10:01

Adventi kézműves vásár a Népkörben

Kézzel készített karácsonyfadíszek, csipkék, díszek várták a Népkörbe látogatókat az adventi kézműves vásáron. Ez mellett zenés programokkal készültek a szervezők.

Népszerű