Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Győzelmi beszédet tartott Joe Biden

2020.11.08
07:17
2020.11.08
16:17
Forrás
MTI, Euronews.hu
Az Amerikai Egyesült Államok 46. megválasztott elnöke kijelentette, az amerikai nép egyértelműen döntött, 74 millió szavazattal nyert, soha senkire nem szavaztak még ennyien. Amerika-szerte utcára vonultak az emberek, hogy megünnepeljék győzelmét.
Tanjug/AP Photo/Paula Bronstein

Kép: Tanjug/AP Photo/Paula Bronstein

Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.

Leszögezte, az a szándéka, hogy helyreállítsa Amerika lelkét és gerincét, a középosztályt, valamint, hogy külföldön újra kivívja Amerika tiszteletét, otthon pedig egységet teremtsen.

Joe Biden, megválasztott elnök, Amerikai Egyesült Államok: „A munkánk azzal kezdődik, hogy irányításunk alá vonjuk a koronavírus-járványt. Nem tudjuk úgy helyrehozni gazdaságunkat, visszaállítani az életerőnket, vagy kiélvezni az élet legértékesebb pillanatait, azaz megölelni az unokáinkat, gyerekeinket születésnapokon, esküvőkön vagy érettségiken, azokban a pillanatokban, amelyek a legértékesebbek a számunkra, amíg nem tartjuk kordában ezt a helyzetet. Hétfőn kinevezem vezető tudósok és szakértők egy csoportját, hogy tanácsadókként kidolgozzák a Bidan-Harris Covid-terv megvalósítását. Ez pedig 2021. január 20-ától már életbe is lépne.”

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Felidézte, hogy 74 millió amerikai szavazott rá, többen, mint bármelyik elnökre az amerikai történelem során. Feladata fontos részének nevezte az Egyesült Államokban meglévő rendszerszerű fajgyűlölet elleni küzdelmet, valamint a klímaváltozás visszaszorítását.

Hozzátette, a demokratáknak és a republikánusoknak véget kell vetniük az egymás közötti harcnak, és együtt kell működniük. A 77 éves Joe Biden lesz egyébként az Egyesült Államok legidősebb elnöke.

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Joe Biden előtt Kamala Harris kaliforniai szenátor, az alelnöki tiszt várományosa mondott beszédet. Ő a választások másik nyertese, aki az Egyesült Államok első női, színes bőrű megválasztott alelnöke lett. Azzal kezdte beszédét, hogy lehet, hogy ő az első nő ebben a tisztségben, de nem az utolsó. A reményt, az egységet, a tisztességet, a tudományt és az igazságot választották az emberek.

Kamala Harris, megválasztott alelnök, Amerikai Egyesült Államok: „Most kezdődik a valódi munka. A nehéz munka. A szükséges munka. A jó és fontos munka. Hogy életeket mentsünk és legyőzzük ezt a járványt. Hogy újjáépítsük a gazdaságunkat, azért, hogy az a dolgozó emberek számára is megfeleljen. Hogy megszabaduljunk a rendszerszerű rasszizmustól a jogrendszerünkben és a társadalmunkban. Hogy felvegyük a harcot a klímaválsággal, egyesítsük az országunkat és meggyógyítsuk a nemzetünk lelkét.”

Felidézte, hogy amikor anyja 19 évesen Indiából Amerikába érkezett, el sem tudta volna képzelni ezt a pillanatot, ám erősen hitt egy olyan Amerikában, melyben ez a pillanat eljöhet. A leendő alelnök beszédében külön méltatta a nőket, asszonyokat - különösen a feketéket -, akik támogatták, és felemlegette a nők előtt még mindig tornyosuló társadalmi akadályokat. Egyúttal bátor férfiként beszélt Joe Bidenről, mert volt mersze áttörni az egyik legerősebb gátat: nőt választani alelnökének.

A beszédek elhangzása után a pódiumon megjelentek Biden családtagjai és Harris férje is, Wilmingtonban tűzijátékkal ünnepeltek Joe Biden és Kamala Harris hívei.

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

A szavazatszámlálás még nem zárult le több kulcsfontosságú csatatérállamban, Pennsylvania megszerzésével Joe Biden bebiztosította a győzelmét - így már matematikai esélye sincs Donald Trumpnak, hogy győzzön. Trump áll az élen Alaszkában és Észak-Karolinában, esélye azonban csak akkor lett volna az újraválasztásra, ha behúzza Pennsylvaniát. A jelenleg még hivatalban lévő Trump már korábban azt mondta, ügyvédeivel a legfelsőbb bíróságig viszik az ügyet, és újraszámlálást kér. Twitteren olyan vádakat fogalmazott meg, hogy nem engedtek be megfigyelőket a terembe, valamint több millió levélszavazattal éltek vissza. Emellett arról is írt, hogy "71 millió legális szavazattal" ő marad az Egyesült Államok elnöke.

Trump el fogja ismerni a szabad és tisztességes választások eredményét - ez az üzenet érkezett a Fehér Házból annak ellenére, hogy Donald Trump elutasítja vereségének beismerését.

Az AP hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó illetékes azt is elmondta, hogy a Trump-kormányzat be fogja tartani az átadási eljárás minden törvényi kötelezettségét.

amerikai
elnök
elnökválasztás
győzelmi
beszéd
Amerikai Egyesült Államok

Most

19:22, Frissítve: 20:12

Ég a fenyőerdő Miskolc közelében, a Bükkben

Már mintegy száz hektárnyi területen ég a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút közelében - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.