Ugrás a tartalomra

Ha nem engedik el a túszokat, indul Izrael offenzívája Rafahban

2024.02.19
12:54
2024.02.19
13:08
Forrás
Pannon RTV
Amennyiben a Hamász nem engedi szabadon az október 7-én elfogott túszok mindegyikét március 10-ig, az izraeli hadsereg megkezdi szárazföldi offenzíváját Rafahban.

Abban a térségben, ahol a 2,3 millió Gázai övezetben élő civil nagy része összezsúfolódott.

A palesztin területek izraeli megszállásának azonnali befejezését követelte Rijád al-Maliki palesztin külügyminiszter a hágai Nemzetközi Bíróságon, ahol egy héten keresztül több mint ötven ország képviselői mondják majd el véleményüket az október 7-én kitört izraeli-palesztin háború kezelési lehetőségeiről. Ezt követően a várakozások szerint a 15 bíró több hónapon át mérlegeli a hallottakat, és csak azt követően nyilvánítanak véleményt. Döntésük nem kötelező érvényű.

A palesztin külügyminiszter szerint Izrael a Gázai övezetben élőket évtizedek óta diszkriminálja és folyamatosan az elűzésükre törekszik. A vádakat Tel-Aviv elutasította, és azt is közölte: a Gázai övezet nem tartozik a független Palesztinához, nem attól lett elcsatolva, hanem az 1967-es háború során Jordániától és Egyiptomtól.

Rijád al-Maliki szerint Izrael népirtást hajt végre Gázában, míg az izraeli fél korábban többször visszautasította ezt a vádat, és közölte: csupán a Hamász terrorszervezettől szeretné megóvni az országot, a cél pedig a Hamász megsemmisítése, mert a Hamász valós veszélyt jelent Izraelre, ezért védekezni kell ellene.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa már másodszor kért véleményt a Gázai övezetről a hágai Nemzetközi Bíróságtól. 2004-ben például a bíróság úgy találta, hogy az övezetet Izraeltől elválasztó fal sérti a nemzetközi jogot, ezért le kell bontani, a fal azonban a mai napig áll.

A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint eddig 29 092 gázai lakos halt meg, és további több ezer tűnt el a lerombolt épületek romjai alatt. A Hamász az október 7-i támadás során 1200 embert ölt meg, és további 240-et rabolt el, a harcokban pedig valamivel több mint 230 izraeli katona esett el. Az izraeli erők közlése szerint már több mint tízezer terroristát ártalmatlanítottak.

Izrael
Rafah
Gázai övezet

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.

Népszerű