Ugrás a tartalomra
Zimbabwe
Tanjug/AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi

A hadsereg átvette a hatalmat Zimbabwében

2017-11-15
08:47
2017-11-15
18:12
Forrás
Origo, hirado.hu
A polgárháború szélére sodródott a súlyos gazdasági válságban lévő Zimbabwe, miután a hadsereg átvette az uralmat Robert Mugabétől a dél-afrikai országban. A diktátor valószínűleg házi őrizetben van.

A katonaság szerda hajnalban az általa elfoglalt ZBC állami televízióban közölte, hogy átvette az ország irányítását. A hadsereg képviselői hozzátették: akciójukkal a 93 éves elnök köreihez tartozó, az országnak "gazdasági és szociális szenvedést okozó bűnözők" ellen léptek fel. Elutasították azt a vádat, hogy katonai puccsot hajtottak végre.

Az események mögött az állhat, hogy a múlt héten Mugabe menesztette Emmerson Mnangagwa zimbabwei alelnököt, akit összeesküvés szervezésével vádolt meg. Az alelnök elmenekült az országból, de a puccsot követően rögtön vissza is tért. A hatalomátvétel mögött a gazdaság teljes összeomlása is szerepet játszhatott.

Robert és felesége, Grace Mugabe

Korábban:

A zimbabwei hadsereg közölte szerda hajnalban az általa elfoglalt állami televízióban, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától.

A hadsereg képviselői hozzátették: akciójukkal a 93 éves elnök köreihez tartozó, az országnak gazdasági és szociális szenvedést okozó bűnözők ellen léptek fel. Elutasították azt a vádat, hogy katonai puccsot hajtottak végre. Kifejezték abbéli reményüket, hogy a helyzet Zimbabwéban visszatér a normális kerékvágásba. Azt állították, hogy az elnöknek és családjának nem esett baja, biztonságban vannak. Hírforrások korábban arról számoltak be, hogy lövöldözést lehetett hallani Mugabe fővárosi rezidenciája körül, miután katonák és katonai járművek jelentek meg a főváros utcáin, és szemtanúk három nagy robbanást véltek hallani a város központjában.

Zimbabwe
hatalomátvétel
puccs

Most

01:24

Enyhe földrengés Közép-Szerbiában

Szerdán este 20 óra 3 perckor a Richter-skála szerinti 3,2 fokozatú földrengést észlelt a Köztársasági Szeizmológiai Intézet Knić térségében, 20 km-re délnyugatra Kragujevactól.

Népszerű