Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Harmincéves csúcsra emelkedett az infláció Németországban és az USA-ban októberben

2021.11.10
19:12
2021.11.10
19:23
Forrás
MTI
Az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva 4,5 százalékkal ugrottak meg a fogyasztói árak. 2021 január óta folyamatosan, egyre gyorsuló ütemben emelkednek az árak Németországban. Az USA-ban, Csehországban és Romániában is megugrott az infláció.

Németországban a legnagyobb drágulás az energiapiacot érinti. A fűtőolaj ára 101,1 százalékkal, az üzemanyagok fogyasztói ára 35,0 százalékkal, a földgázé 7,4 százalékkal, az áramé pedig 2,5 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti árakhoz képest.

Az áremelkedés elsődleges oka, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaly ideiglenesen csökkentették az általános forgalmi adó kulcsait, ráadásul rendkívül olcsók voltak az ásványiolaj-termékek. Felfelé hajtja az árakat az is, hogy Németországban januártól 2025-ig folyamatosan mind többet kell fizetni a szén-dioxid-kibocsátásért.

FoNet

Októberben a vártnál nagyobb mértékben, több mint harminc éve a legmagasabbra emelkedett az infláció az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics szerdai közleménye alapján.

Októberben 6,2 százalékra, 1990 novembere óta a legmagasabbra emelkedett az éves infláció az Egyesült Államokban a szeptemberi 5,4 százalékról. Gazdasági szakértők a fogyasztói árak 5,8 százalékos emelkedését jelezték előre októberre.

Az energiaárak éves indexe 30,0 százalékkal emelkedett, ezen belül az üzemanyagok ára 49,6 százalékkal, a fűtőolaj ára 59,1 százalékkal. Az előző havihoz képest 4,8 százalékkal emelkedtek az energiaárak. Az üzemanyagok ára 6,1 százalékkal, a fűtőolajé pedig 12,3 százalékkal nőtt a szeptemberihez képest.

Az élelmiszerárak éves indexe 5,3 százalékkal emelkedett éves, és 0,9 százalékkal havi bázison.

Az éves árindex energia- és élelmiszerárak nélkül 4,6 százalékkal emelkedett októberben.

Az előző havihoz képest szezonális kiigazítással a fogyasztói árindex októberben 0,9 százalékkal emelkedett a szeptemberi 0,4 százalék után, a várt 0,6 százalék helyett.     

Pixabay/Public_Domain_Photography

Októberben 5,8 százalékra nőtt az éves infláció Csehországban a szeptemberi 4,9 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal szerdán Prágában. Ez a legnagyobb inflációemelkedés 2012 januárja óta. Az infláció októberi növekedése meglepte az elemzőket is, akik legfeljebb 5,7 százalékkal számoltak. Most azonban az a többségi álláspont, hogy az infláció az év végére akár a hat százalékot is meghaladhatja.

Októberben szinte minden drágult Csehországban. A lakbérek 5,5 százalékkal, a vízdíjak 5,5 százalékkal, a dohányáruk és az alkoholos italok 8,6 százalékkal, a közlekedési kiadások 11,6 százalékkal, a tej 13,1 százalékkal, az étolaj 15,9 százalékkal a cukor pedig 17,4 százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban.

Csökkent a gyümölcs ára 4,1 százalékkal, a zöldség ára, 1,2 százalékkal, a húsfélék ára 0,8 százalékkal.

A termékek összességükben 5,4 százalékkal, a szolgáltatások pedig 6,6 százalékkal drágultak egy év alatt.

Havi összehasonlításban 1 százalékos volt az infláció októberben.

Pixabay/MirceaIancu_CandidShots

Októberben 7,94 százalékra gyorsult az éves infláció Romániában a szeptemberi 6,3 százalékról - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

Októberben a nem élelmiszerek 11,39 százalékkal kerültek többe a tavalyi tizedik hónaphoz mérten, az élelmiszerek fogyasztói árindexe 5,25 százalék volt, míg a szolgáltatások 3,96 százalékkal drágultak.

Szeptemberhez képest a fogyasztói árak 1,78 százalékkal emelkedtek.

A statisztikai intézet által közölt, termékekre és szolgáltatásra lebontott részletes ismertetésből kiderül, hogy legnagyobb mértékben a villamosenergia és a gáz drágult, ezek átlagban 30 százalékkal kerültek többe októberben, mint egy éve. A villamosenergia 24,65 százalékkal drágult egy év alatt, míg a gáz 46 százalékkal került többe. Az üzemanyag is 23 százalékkal drágult.

Pixabay

A termelői árak emelkedésének üteme Kínában októberben megdöntötte a szeptemberben felállított rekordot a termelőeszközök további drágulása, valamint az energia- és nyersanyagellátási problémák hatásaira. A kínai statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint a termelői árak éves bázison 13,5 százalékkal nőttek októberben. Az áremelkedés éves összevetésben számított mértéke ezzel a legmagasabb volt azóta, hogy 1996 októberében elkezdték közzétenni a havi adatot.

A termelői árak növekedésében elsősorban az energia- és nyersanyagellátási nehézségek játszottak szerepet. A termelőeszközök ára októberben tovább gyorsulva, 17,9 százalékkal emelkedett éves összevetésben. A szénkitermeléssel és finomítással foglalkozó ágazatban éves bázison számítva 103,7 százalékos áremelkedést jegyeztek fel októberben, 28,8 százalékkal magasabbat, mint szeptemberben. A termelői árak további emelkedését regisztrálták egyebek mellett a kőolaj- és földgázkitermeléssel, a tüzelőanyagok feldolgozásával, a vasfémek kohászatával és feldolgozásával, valamint a vegyi anyagok és vegyészeti termékek feldolgozásával foglalkozó ágazatokban is.

Havi összevetésben a termelői árak 2,5 százalékkal nőttek szeptemberről októberre, míg az év első tíz hónapjában 7,3 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához képest.

Németország
infláció
Csehország
Románia
USA

Most

23:14, Frissítve: 23:28

Magabiztos győzelem Oslóban

A szerb labdarúgó-válogatott 2:0-ra nyert a norvégok ellen a Nemzetek Ligájában és ezzel biztosította a feljutást az A divízióba.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.