Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Harmincéves csúcsra emelkedett az infláció Németországban és az USA-ban októberben

2021.11.10
19:12
2021.11.10
19:23
Forrás
MTI
Az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva 4,5 százalékkal ugrottak meg a fogyasztói árak. 2021 január óta folyamatosan, egyre gyorsuló ütemben emelkednek az árak Németországban. Az USA-ban, Csehországban és Romániában is megugrott az infláció.

Németországban a legnagyobb drágulás az energiapiacot érinti. A fűtőolaj ára 101,1 százalékkal, az üzemanyagok fogyasztói ára 35,0 százalékkal, a földgázé 7,4 százalékkal, az áramé pedig 2,5 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti árakhoz képest.

Az áremelkedés elsődleges oka, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaly ideiglenesen csökkentették az általános forgalmi adó kulcsait, ráadásul rendkívül olcsók voltak az ásványiolaj-termékek. Felfelé hajtja az árakat az is, hogy Németországban januártól 2025-ig folyamatosan mind többet kell fizetni a szén-dioxid-kibocsátásért.

FoNet

Októberben a vártnál nagyobb mértékben, több mint harminc éve a legmagasabbra emelkedett az infláció az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics szerdai közleménye alapján.

Októberben 6,2 százalékra, 1990 novembere óta a legmagasabbra emelkedett az éves infláció az Egyesült Államokban a szeptemberi 5,4 százalékról. Gazdasági szakértők a fogyasztói árak 5,8 százalékos emelkedését jelezték előre októberre.

Az energiaárak éves indexe 30,0 százalékkal emelkedett, ezen belül az üzemanyagok ára 49,6 százalékkal, a fűtőolaj ára 59,1 százalékkal. Az előző havihoz képest 4,8 százalékkal emelkedtek az energiaárak. Az üzemanyagok ára 6,1 százalékkal, a fűtőolajé pedig 12,3 százalékkal nőtt a szeptemberihez képest.

Az élelmiszerárak éves indexe 5,3 százalékkal emelkedett éves, és 0,9 százalékkal havi bázison.

Az éves árindex energia- és élelmiszerárak nélkül 4,6 százalékkal emelkedett októberben.

Az előző havihoz képest szezonális kiigazítással a fogyasztói árindex októberben 0,9 százalékkal emelkedett a szeptemberi 0,4 százalék után, a várt 0,6 százalék helyett.     

Pixabay/Public_Domain_Photography

Októberben 5,8 százalékra nőtt az éves infláció Csehországban a szeptemberi 4,9 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal szerdán Prágában. Ez a legnagyobb inflációemelkedés 2012 januárja óta. Az infláció októberi növekedése meglepte az elemzőket is, akik legfeljebb 5,7 százalékkal számoltak. Most azonban az a többségi álláspont, hogy az infláció az év végére akár a hat százalékot is meghaladhatja.

Októberben szinte minden drágult Csehországban. A lakbérek 5,5 százalékkal, a vízdíjak 5,5 százalékkal, a dohányáruk és az alkoholos italok 8,6 százalékkal, a közlekedési kiadások 11,6 százalékkal, a tej 13,1 százalékkal, az étolaj 15,9 százalékkal a cukor pedig 17,4 százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban.

Csökkent a gyümölcs ára 4,1 százalékkal, a zöldség ára, 1,2 százalékkal, a húsfélék ára 0,8 százalékkal.

A termékek összességükben 5,4 százalékkal, a szolgáltatások pedig 6,6 százalékkal drágultak egy év alatt.

Havi összehasonlításban 1 százalékos volt az infláció októberben.

Pixabay/MirceaIancu_CandidShots

Októberben 7,94 százalékra gyorsult az éves infláció Romániában a szeptemberi 6,3 százalékról - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

Októberben a nem élelmiszerek 11,39 százalékkal kerültek többe a tavalyi tizedik hónaphoz mérten, az élelmiszerek fogyasztói árindexe 5,25 százalék volt, míg a szolgáltatások 3,96 százalékkal drágultak.

Szeptemberhez képest a fogyasztói árak 1,78 százalékkal emelkedtek.

A statisztikai intézet által közölt, termékekre és szolgáltatásra lebontott részletes ismertetésből kiderül, hogy legnagyobb mértékben a villamosenergia és a gáz drágult, ezek átlagban 30 százalékkal kerültek többe októberben, mint egy éve. A villamosenergia 24,65 százalékkal drágult egy év alatt, míg a gáz 46 százalékkal került többe. Az üzemanyag is 23 százalékkal drágult.

Pixabay

A termelői árak emelkedésének üteme Kínában októberben megdöntötte a szeptemberben felállított rekordot a termelőeszközök további drágulása, valamint az energia- és nyersanyagellátási problémák hatásaira. A kínai statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint a termelői árak éves bázison 13,5 százalékkal nőttek októberben. Az áremelkedés éves összevetésben számított mértéke ezzel a legmagasabb volt azóta, hogy 1996 októberében elkezdték közzétenni a havi adatot.

A termelői árak növekedésében elsősorban az energia- és nyersanyagellátási nehézségek játszottak szerepet. A termelőeszközök ára októberben tovább gyorsulva, 17,9 százalékkal emelkedett éves összevetésben. A szénkitermeléssel és finomítással foglalkozó ágazatban éves bázison számítva 103,7 százalékos áremelkedést jegyeztek fel októberben, 28,8 százalékkal magasabbat, mint szeptemberben. A termelői árak további emelkedését regisztrálták egyebek mellett a kőolaj- és földgázkitermeléssel, a tüzelőanyagok feldolgozásával, a vasfémek kohászatával és feldolgozásával, valamint a vegyi anyagok és vegyészeti termékek feldolgozásával foglalkozó ágazatokban is.

Havi összevetésben a termelői árak 2,5 százalékkal nőttek szeptemberről októberre, míg az év első tíz hónapjában 7,3 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához képest.

Németország
infláció
Csehország
Románia
USA

Most

17:07, Frissítve: 19:56

A boroké és a halaké volt a főszerep Horgoson

Minőségi borok, ízletes halételek várták a látogatókat szombat délután Horgoson. A Proleter Horgászegyesület halászléfőző versenyt szervezett, a Szent Orbán Borlovagrend pedig borkóstolással várta az ínyenceket.

Népszerű

Ítéletidő volt Vajdaságban tegnap este

Jég is esett több településen. Néhol annyira felgyülemlett az esővíz, hogy autóval is nehezen lehetett közlekedni. Az előrejelzések szerint a hétvégén is esős, felhős időjárás várható térségünkben.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.