Ugrás a tartalomra
Illusztráció: Pannon RTV/Juhász Géza

Három hónap alatt több mint 500 millió méh pusztult el Brazíliában

2019-08-20
16:50
2019-08-20
16:59
Csak Rio Grande do Sul szövetségi államban 400 millió méhtetemet találtak, a méhészek négy államból jelezték a kolóniák tömeges pusztulását - adta hírül a BBC honlapja.

A jelenséget a kutatók olyan rovarirtó szerek használatával magyarázzák, amilyeneket Európában már betiltották. Brazíliában tavaly feloldották az erre vonatkozó tilalmat a környezetvédők tiltakozása ellenére. A Greenpeace szervezet szerint a dél-amerikai államban a mezőgazdaság terjeszkedésével nőtt a rovarirtók használata, 193 olyan szert regisztráltak Brazíliában az elmúlt három évben, amely az Európai Unióban tiltott.

A méhek tömeges pusztulása más kontinensen is nagy problémát jelent. Az Egyesült Államokban méhészek bejelentették, hogy télen a kolóniák negyven százaléka elpusztult. Több mint egymillió méh pusztult el mérgezés miatt a Dél-Afrikai Köztársaság egyik bortermelő vidékén novemberben. A méhek pusztulását a fipronil rovarölő okozta, amelyet a helyi gazdák használtak szőlőbirtokaikon. Oroszország 20 térségéből jelentettek tömeges méhpusztulást idén. Egy nemzetközi tanulmány szerint tizenhat százalékkal csökkent a mézelő méhkolóniák száma 2017-18 telén 33 európai országban valamint Algériában, Izraelben és Marokkóban.

méh
Brazília
pusztulás

Most

16:49, Frissítve: 19:37

Sikeres a Mentorprogram Vajdaságban

A Mentorprogram hozadékairól Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár beszélt a Közügyeknek.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.

Fejműtét és császármetszés egyidőben

Fejműtétet és császármetszést hajtottak végre egyszerre egy 31 éves nőn belgrádi orvosok. A kilencedik hónapban járó terhes asszony elesett, és fejsérülést szenvedett.