Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Herszont felszabadították az ukránok, áram és víz továbbra sincs

2022.11.29
14:43
2022.11.29
16:24
Forrás
Pannon RTV
Két kamionnyi, élelmiszerekből, ivóvízből és tisztasági termékekből álló segélyszállítmányt vitt Herszonba a magyar Ökumenikus Segélyszervezet.
MTI/Kovács Attila

A szervezet az elsők között segített a frontvonalon fekvő város nélkülözőin. A települést felszabadították a megszállóktól, de az oroszok továbbra is lövik, és a városban nincs áram és víz.

A civilizáció elleni támadásnak nevezte Annalena Baerbock német külügyminiszter azt, hogy Oroszország az ukrán energiaellátást szolgáló közműveket támadja. Mint mondta, ez a nemzetközi törvények legdurvább áthágása, hiszen ezzel tudatosan azt akarják elérni, hogy gyerekek, idősek és családok fagyjanak meg és haljanak éhen vagy szomjan.

Hozzátette: Oroszország ezzel az ukrán társadalom gerincét akarja megtörni, de erre nem kerülhet sor, ezért továbbra is támogatni kell Kijevet.

Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is arról beszélt videóüzenetében, hogy az ukránoknak ki kell tartaniuk, és nem adhatják meg magukat.

Nos, mit is mondhatnék róluk. Ez a valós lényük azoknak a mindenféle elvtársaknak, akik átvették az irányítást Oroszország felett. Húsz éve tartó vezetésük után a saját országuk nagy része is olyan lepusztult, mintha ott folyt volna háború. Pedig ez nem háború, ez csak azért történt, mert hatalomra kerültek. Semmi másra nem képesek, csak a pusztításra. Csak ennyit hagynak maguk után. És amit most Ukrajna ellen tesznek, az az ő kísérletük a bosszúra. Bosszút akarnak állni azért, mert az ukránok újra és újra megvédték magukat tőlük. Ukrajna soha nem lesz pusztítás helyszíne. Ukrajna soha nem fog parancsokat elfogadni ezektől a moszkvai „elvtársaktól”. Megteszünk mindent, hogy helyreállítsuk az összes épületet, az összes házat, az összes vállalatot, amelyet a megszállók tönkretettek.

Az ukrajnai háború során azonban nemcsak a közművek és az épületek sérülnek meg, hanem a kulturális örökség is. A korábbi háborús tapasztalatokból okulva, sokan ezért műkincseket mentettek ki az országból. Ezek egy részét, mintegy hetven darabot a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban állították ki, ahol áprilisig tekinthetők meg, majd a nyár folyamán a kölni Ludwig múzeumban lesznek láthatók.

orosz-ukrán háború
Volodimir Zelenszkij

Most

12:56, Frissítve: 13:17

Csúcstalálkozó légiriadó közben

Ma is légiriadót rendeltek el Ukrajna egész területén. A háború sújtotta Kijevben uniós csúcstalálkozó zajlik. Újabb Oroszország elleni szankciókról és az Ukrajnát segítő intézkedésekről egyeztetnek az uniós és az ukrán vezetők.
12:42, Frissítve: 12:53

A világ világosságai

A katolikus egyház Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéről, Jézus templomi bemutatásáról, valamint a megszentelt élet napjáról emlékezett meg február 2-án.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.